Stedin helpt statushouders aan monteursbaan

16 mei 2018

Netbeheerder Stedin gaat tien statushouders – vluchtelingen die in Nederland asiel hebben aangevraagd en een verblijfsvergunning hebben – opleiden tot monteurs. Vandaag start een groep van tien personen met de vooropleiding tot monteur bij Techniek College Rotterdam. Vanaf september stromen zij in bij de ‘reguliere’ opleiding tot monteur.

Als gevolg van de energietransitie verwacht Stedin dat het komende decennium de vraag naar technisch personeel zal toenemen. “Dus we moeten creatief zijn in het aanboren van talent”, aldus Marlies Knijnenberg, directeur HR van Stedin. “Mensen die in hun land van herkomst opgeleid zijn als monteur en de Nederlandse taal willen leren zijn voor dit programma van harte welkom. We kunnen kwaliteit en gedrevenheid goed gebruiken”.

De studenten doorlopen eerst een introductieperiode van drie maanden om hun taalvaardigheden te trainen en te wennen aan de werkcultuur. Vanaf september starten ze met de opleiding van twee à drie jaar tot monteur laag- en middenspanning (niveau 3) in samenwerking met Techniek College Rotterdam. Stedin werkt in dit kader ook samen met het UAF (Stichting voor vluchteling-studenten) en de gemeente Rotterdam.

In lijn met de nieuwe strategie van het bedrijf hecht Stedin waarde aan een duurzame bedrijfsvoering, ook op sociaal-maatschappelijk gebied. Dit betekent dat Stedin zich inzet om ook minder voor de hand liggend talent aan te trekken. “We zien een groep gemotiveerde mensen die wat van hun leven in Nederland willen maken. Alleen hebben zij wat extra ondersteuning nodig om uit de startblokken te komen. Met dit programma geven wij ze dat zetje”, aldus Knijnenberg.

Meer artikelen