Ruim 1.100 jongeren zoeken een leerwerkbaan bij de BBL Infomarkt

13 februari 2020

Dat de combinatie leren, werken én geld verdienen steeds meer mensen aanspreekt, bewees de 11e editie van de BBL Infomarkt die op 11 februari plaatsvond.  Ruim 1100 jongeren en jongvolwassenen die een beroepsbegeleidende leerweg (bbl)-opleiding willen volgen, maar nog op zoek zijn naar een leerwerkbaan, bezochten de markt waar een groot aantal potentiële werkgevers voor hen klaar stond.

Pitchen in de boksring
De middag ging van start met een heuse ‘boksbattle’ waarbij werkgevers in de boksring hun bedrijven pitchten. De RET nodigde jongeren uit om bij hen ‘in te checken’ voor de opleiding tot bus-, tram- of metrochauffeur met natuurlijk gratis reizen als voordeel. Lelie Zorggroep wees de aanwezigen op de 1.3 miljoen ouderen die in 2025 zorg nodig zullen hebben. “Er zijn volop leerbanen in deze sector voor mensen die iets voor een ander willen betekenen.” aldus de HR-manager vanuit de boksring.

Check en match
Veel bezoekers stonden al vroeg in de rij voor de BBL Infomarkt, zoals de 21-jarige Jomaick. Hij omschrijft zichzelf als een doener wiens hart in het theater ligt. Hij wil dan ook de opleiding podium- en evenemententechnicus volgen, maar informeert eerst bij SBB hoe hij een erkend leerbedrijf vindt. Ook Shanice bezocht de markt. Door omstandigheden heeft zij haar opleiding niet afgerond, maar nu wil ze toch een diploma halen en zo voor een goede toekomst voor zichzelf en haar kinderen zorgen. Ze heeft al wat verkoopervaring en zoekt een opleiding en een leuk leerbedrijf in deze sector.

Circa 90 potentiële werkgevers uit verschillende sectoren, zoals dienstverlening, horeca, haven, techniek, voeding, leefomgeving, zorg en welzijn presenteerden zich op de markt. Jongeren konden zo op een laagdrempelige manier met hen kennismaken en kregen hierdoor een beter beeld over de combinatie werken en leren, de beschikbare functies en toekomstperspectief. Een aantal bezoekers en bedrijven waren zelfs een ‘match’ en maakten ter plekke vervolgafspraken. Daarnaast kregen de bezoekers op de markt tips voor solliciteren en konden een cv-check doen. De aanwezige mbo’s en vakscholen verzorgden voorlichting over bbl-opleidingen.

Win-winsituatie met bbl
Met bbl-studenten halen bedrijven leergierige en gemotiveerde werknemers in huis die vaak na hun opleiding bij hun leerbedrijf blijven. Rene Castel van de firma Kloosterboer beaamt dit: “Bij Kloosterboer is meer dan 25% van ons personeelsbestand oud-stagiair. Wij leiden studenten op én houden veel van hen in huis. Ze nemen actuele kennis en nieuwe inzichten met zich mee waar we profijt van hebben. Daarnaast zien wij het als onze maatschappelijke taak om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het onderwijs.”

Mikky en Duncan zijn bbl-studenten en werkzaam bij Kloosterboer. Voor Mikky is de combinatie leren en werken dé manier om hogerop te komen en een diploma te halen. Duncan wist dat 5 dagen per week naar school niets voor hem was en koos na zijn vmbo-diploma bewust voor de bbl-variant. Beiden zijn erg trots dat juist hun werkgever werd uitgeroepen tot beste MKB Leerbedrijf 2019 van Rijnmond.

Harry Nuys, projectleider Leren en Werken Rijnmond en betrokken bij de organisatie is tevreden over de middag: “De BBL Infomarkt heeft een win-win opzet. We helpen diverse groepen aan werk middels een leerwerkbaan. En tegelijk worden bedrijven aan gemotiveerde, potentiële werknemers gekoppeld. De groeiende economie zorgt ervoor dat de vraag naar bbl-studenten en het aantal leerwerkbanen in verschillende sectoren fors toeneemt. Alleen al in de regio Rijnmond zijn er ruim 2000 openstaande plekken. Met de BBL Infomarkt brengen we vraag en aanbod op een constructieve manier bij elkaar. Er zijn goede gesprekken gevoerd, veel nieuwe contacten gelegd, vervolgafspraken gepland en zelfs een aantal matches gemaakt. Ik kijk nu al uit naar de BBL Infomarkt 2021!”

Samenwerking
De BBL Infomarkt is een jaarlijks evenement dat wordt georganiseerd door Leren en Werken Rijnmond en haar partners Albeda, HMC vakschool, Lentiz onderwijsgroep, STC mbo college, Techniek College Rotterdam, Wellant College, Zadkine, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, UWV en de Gemeente Rotterdam. De infomarkt werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van studenten van Albeda Travel & Leisure College.

Meer artikelen