Jongeren met mbo-diploma gewild

29 juni 2017

Vacatures voor mensen met een mbo-diploma nemen toe. Vooral vakmensen in de sectoren mechanica, zorg, gastvrijheid, logistiek en retail zijn zeer gewenst. “Het mbo is de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt”, aldus Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB).

De behoefte aan vakmensen groeit. Niet alleen afgestudeerde mbo-ers zijn gewenst, maar ook de vraag naar studenten die door bedrijven zelf opgeleid kunnen worden, neemt toe. Het aantal leerbanen groeit voor het eerst in jaren, wat weer ten gunste komt aan de BBL-route; het leren in de praktijk.

Zestienjarigen kunnen vaak meteen aan de slag. Het is wel belangrijk om te werken naar een diploma. Jongeren zonder kwalificatie zijn vaak de groep die bij de eerste tekenen van mindere economische tijden weer thuis zit. Het SBB roept werkgevers op om jongeren zonder kwalificatie te helpen met het behalen van een diploma. “Minimaal een startkwalificatie is nodig om weerbaar te zijn op onze arbeidsmarkt, nu en in de toekomst. Dat vraagt om een vooruitziende blik van het bedrijfsleven: als zij willen kunnen rekenen op goede vakkrachten, moeten we jongeren stimuleren eerst een vak te leren. Bijvoorbeeld de beroepsroute vmbo-mbo”.

Lees meer >>

Meer artikelen