Middenkaderfunctionaris bouw

Middenkaderfunctionaris bouw

Gebouwen zijn nodig om in te leven en te werken. En zonder onderhoud, staan de oude panden er maar verdrietig bij. Maar er zit veel meer achter dan timmeren en metselen. Tada, daar kom jij om de hoek kijken. Je tekent, rekent en maakt de bouwplanning. Dankzij jouw werk is de bouw van huizen en kantoorpanden op tijd klaar. 

In het kort

Wil jij alle kanten op in de bouw?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je denkt altijd een paar stappen vooruit. En vindt een oplossing voor ieder probleem. Je krijgt energie van hard werken. Ook als het buiten koud en nat is. En je vindt het tof om collega’s aan te sturen. Met de opleiding Middenkaderfunctionaris bouw ben je betrokken bij elke stap in het bouwproces: van de eerste schetstekening tot het leggen van de laatste dakpan. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

In het basisdeel van deze opleiding leer je de juiste informatie te verzamelen door te lezen, luisteren, kijken en meten. Je krijgt bijvoorbeeld de opdracht om het kostenplaatje te maken voor nieuw kantoorpand. Dat begint al met het maken van een technische tekening en een plan van aanpak. 

In het profieldeel leer je hoe je een ontwerp voor een huis en kantoorpand maakt. Hoe je de tijd en kosten bewaakt van het bouwen. Je weet straks ook hoe je de tekening klaarmaakt om een omgevingsvergunning aan te vragen. En hoe je een aanbesteding start. Ook leer je hoe je collega’s kunt aansturen.   

Tijdens je opleiding volg je één of meer keuzedelen, zoals: Binnenhuisarchitectuur of Ondernemerschap. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Tekening met gemaakte afspraken maken
 • Planning en kosten bewaken
 • Omgevingsvergunning regelen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Zelf bouwen
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
1-2stages

Stage lopen

Je gaat  4 of 5 dagen per week naar school voor je theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je een paar stages bij een erkend leerbedrijf. Jij kiest waar je stageloopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via  stagemarkt.nl. Je kunt ons natuurlijk vragen om je te helpen.  

Kies jouw leslocatie

Schiedam óf Rotterdam

Schiedamseweg 245
In Schiedam vind je een mooie locatie. Het is er heel groot en rolstoeltoegankelijk. Het is maar een paar minuten lopen vanaf station of halte Schiedam Nieuwland. Je komt hier met de metro, bus 51 én tram 21 of 24. En die boterham met koffie, haal je in de kantine.  

Jan Lighthartstraat 250 
Deze locatie ligt vlak bij het Zuidplein op Rotterdam-Zuid. En is dus goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Er is een stalling voor je fiets of scooter. En een kantine voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Helm op en gaan. Als Middenkaderfunctionaris bouw ga je aan de slag bij een architectenbureau, woningbouwvereniging of bij de gemeente.  

Je praat met tekenaars en werkvoorbereiders. Je legt de laatste hand aan een technische tekening. En je gaat langs bij de bouwplaats. Het getimmer met een hamer en het getik van een drilboor: voor jou klinken die bouwgeluiden als muziek in de oren. Want het betekent dat het nieuwe kantoorpand op tijd klaar is. En daar ben jij verantwoordelijk voor. Soms bezoek je elke dag van de week een andere bouwlocatie. Zo kom je nog eens ergens. 

Deze skills heb je nodig

 • Je hebt oog voor detail
 • Je kunt goed plannen en organiseren
 • Je durft collega's aan te sturen

Deze niet (altijd)

 • Je kunt vergunningen keuren
 • Je bent handig met een hamer
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Frank van Noort

Frank van Noort

Docent en BPV-coördinator

Frank van Noort is docent Bouwkunde en de contactpersoon voor bedrijven.

Ted Prins-van Wijtvliet

Ted Prins-van Wijtvliet

Studentenadministratie

Heb je vragen over de opleiding Bouwkunde Schiedamseweg, dan kan je contact opnemen met mij.