Tegelzetten (Tegelzetter)

Tegelzetten (Tegelzetter)

Hoe blij word jij van een strakke rij met tegels? Op de wand en op de vloer. In de keuken, badkamer én in het zwembad. Jij bent een echt vakmens. Dat zie je van ver. Waar je ook gaat. Jij brengt een glimlach bij de klant met jouw kaarsrechte tegelwerk.  

In het kort

Ben jij een pietje-precies?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Lekker plakken en bezig met je handen. Je ziet het liefst direct het resultaat van wat je gemaakt hebt. Je werkt graag hard, maar houdt tussendoor ook van een praatje. Met je collega’s of de klant. Ze noemen jou niet voor niets pietje-precies. Omdat je net zolang blijft schaven totdat het helemaal goed zit.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert alles over het zetten, leggen en lijmen van verschillende soorten tegels. Zowel aan de wand als op de vloer. Van badkamers tot keukens en zwembaden. Ook leer je hoe je plinten en vensterbanken plaatst. En natuurlijk over de wettelijke regels en voorschriften. Zo leer je werken op een veilige en gezonde manier. Voor mensen en voor het milieu.  

Het grootste deel van de opleiding volg je in de praktijk bij jouw leerwerkbedrijf. Je bent iedere week vier dagen bij een bedrijf aan het werk en één lesdag op school met je klasgenoten. Je leert dus een vak én je krijgt salaris.   

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Die keuzedelen helpen je bij het vinden van een baan. Je kunt ook doorstromen naar een andere mbo-opleiding. 

Dit ga je doen

 • Wand- en vloertegels vastlijmen
 • Een vlakverdeling
 • Netjes afwerken

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf een badkamer ontwerpen
 • Bestellingen plaatsen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding 

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als Allround tegelzetter. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe gezond eten en sporten je kan helpen in je werk. En over verschillende culturen van mensen om je heen.  

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen per week werken
1lesdag per week op school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Twee avonden per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.      

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt.    

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Dit is jouw leslocatie

Drutenstraat & Langeweg

Drutenstraat 2, Rotterdam

Dit is een kleine locatie in de Waalhaven van Rotterdam-Zuid. Met de auto of bus ben je er zo. Je ontmoet hier mensen van verschillende opleidingen, zoals schilders, stukadoors, timmermannen, oppervrouwen, tegelzetters en metselaars. 

Langeweg 111, (Beroepscampus), Sommelsdijk (Middelharnis)

Op deze locatie vind je verschillende scholen en bedrijven, zoals: Techniek College Rotterdam, Albeda, Lentiz, RGO Middelharnis, CSG Prins Maurits, Bouwmensen Zuid-West en gemeente Goeree-Overflakkee. Wel zo makkelijk, want bedrijven staan om jou te springen. Goed om te weten, je kunt je alleen aanmelden voor bbl-opleidingen op deze locatie als je een leerwerkovereenkomst hebt met een erkend leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl. De opleidingen en cursussen starten alleen als er voldoende aanmeldingen zijn voor het nieuwe schooljaar.​ 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als vandaag lig jij in het zwembad. Zonder water, natuurlijk. Want jij lijmt en legt vandaag rijen vol met tegels. Je bukt, je knielt, je tilt. Lijm uitstrijken, tegels plakken en de voegen netjes afwerken. Op de bodem en aan de wand. 

Jij bent een vakmens. Je werkt met tegels in alle soorten en maten. Keramisch, natuursteen of mozaïek. Binnen en buiten. Van groot tot klein. In schuine lijnen of juist recht-toe-recht-aan. In badkamers, toiletten en keukens. Ziekenhuizen, fabrieken en kazernes. Elke tegelklus pak jij met beide handen aan. En vaak werk je in een gezellig team van vakmensen. Alles voor een strak eindresultaat – waar jijzelf én de klant blij van wordt.   

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt netjes werken
 • Je bent vakkundig en handig
 • Je maakt graag een praatje

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed leidinggeven
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je kunt strak plannen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Past deze opleiding bij jou?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. Of bekijk de veelgestelde vragen eens. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Veelgestelde vragen

Arjan de Rooij

Arjan de Rooij

Docent

Met vragen over deze opleiding kan je bij mij terecht.

Christiaan van Vugt

Christiaan van Vugt

Docent

Met vragen over deze opleiding kan je bij mij terecht.

Piet van Asperen

Piet van Asperen

Docent Timmeren

Met vragen over deze opleiding kan je bij mij terecht.