Timmerman

Timmerman

Jij maakt alles van hout. Je timmert, schuurt, zaagt en schaaft. Zo help je mee met de bouw van een kantoor, bij de mensen thuis en in de werkplaats. Als timmerman of timmervrouw sla je de spijker op zijn kop. Elke dag weer. Jij bent de held met de hamer.

In het kort

Houd jij van hout?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locaties
Zelf een boekenkast in elkaar timmeren of een kozijn repareren. Jij bent een alleskunner. Je vindt het tof om huizen en gebouwen nóg mooier te maken. Binnen of buiten in de kou? Jij kan alles aan. En je werkt buitengewoon precies. Recht, netjes en met de juiste maten. Je kunt zelfstandig werken, maar fikst het ook graag met je collega’s. Elke keer weer een andere uitdaging op een nieuwe plek. Daar word jij nou echt blij van.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je leert alles over verschillende soorten hout. Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij een klus in de bouw. Zo leer je inschatten hoeveel werk het is. Hoe je een bestek leest. Dat is een bouwtekening waarop je ziet wat er precies gemaakt moet worden. Met die tekening reken je uit welke maten je nodig hebt. De maten meet je met een liniaal. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Je monteert en timmert
 • Je leest en begrijpt bouwtekeningen
 • Je luistert naar instructies

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Collega's begeleiden
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.     

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Kies jouw leslocatie

3 locaties: van Rotterdam tot Middelharnis

Drutenstraat 2, Rotterdam-Zuid
Dit is een kleine locatie in de Waalhaven van Rotterdam-Zuid. Met de auto of ov-bus ben je er zo. Je ontmoet hier mensen van verschillende opleidingen, zoals schilders, stukadoors, timmermannen, oppervrouwen, tegelzetters en metselaars.

Langeweg 111 (Beroepscampus), Sommelsdijk (Middelharnis)
De Beroepscampus is de nieuwe onderwijslocatie op Goeree-Overflakkee waar je de doorlopende leerlijn vmbo-mbo kunt volgen. Een plek waar leerlingen, studenten, het bedrijfsleven en scholen uit de regio samenkomen.

Schiedamseweg 245, Schiedam
In Schiedam vind je een mooie locatie. Het is er groot en rolstoeltoegankelijk. Het is maar een paar minuten lopen vanaf station of halte Schiedam Nieuwland. Je komt hier met de metro, bus 51 én tram 21 of 24. En die boterham met koffie, haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
64%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Bekijk meer cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Check dit verhaal

Student Richard vertelt over zijn ervaring als student bij de opleiding Timmerman.

Beroepen na de opleiding

Je bent de hele dag aan het sjouwen, tillen, timmeren, zagen, klimmen en lopen. Kortom, je bent superfit en sterk. Als timmerman of timmervrouw ben je niet de hele dag bezig met hout. Maar je werkt mee aan elke stap in de bouw: van de tekentafel tot de afwerking.

Voor je begint, heb je goed nagedacht. Jij schat precies in welk materiaal je nodig hebt. Met welke hamer en zaag je gaat werken. En hoelang je bezig bent. En is de klus klaar? Dan controleer je of alles netjes en veilig is.

Je werkt bij een timmerbedrijf of een aannemer. Samen met je collega’s op de bouwplaats, bij iemand thuis of in de werkplaats. En misschien heb je straks wel je eigen timmerbedrijf. Jij bent een vakmens die alles maken kan. Nou en of.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed luisteren
 • Je hebt oog voor veiligheid
 • Je hebt ruimtelijk inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed leidinggeven
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je kunt strak plannen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Christiaan van Vugt

Christiaan van Vugt

Docent techniek

Ik heb ruim 12 jaar ervaring als timmerman. Ik vind het leuk om jou op te leiden tot vakman. Iemand die trots kan zijn op zijn werk.

Herwin Tjeertes

Herwin Tjeertes

Docent Timmeren

Vragen over deze opleiding? Je kunt bij mij terecht.

Piet van Asperen

Piet van Asperen

Docent Timmeren

Heb je vragen over deze opleiding? Ik help je graag.