Allround pijpenbewerker

Allround pijpenbewerker

Om olie, gas, chemische stoffen of water te vervoeren zijn kilometers pijpleidingen nodig. Als allround pijpenbewerker zorg jij voor de juiste pijpen in het leidingnetwerk. Je lost storingen in het netwerk op, verricht onderhoud en doet modificaties aan leidingsystemen. Daarnaast begeleid je de minder ervaren collega's.

In het kort

Zorg jij voor de juiste pijpen in het leidingnetwerk?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
In de industrie worden zeer veel verschillende soorten pijpen gebruikt om stoffen door te vervoeren: olie, gas, water, chemicaliën, levensmiddelen. Die pijpen moeten allemaal aan een bepaalde standaard voldoen: soort en dikte van het materiaal, diameter van de pijp, montagevoorschriften. Met behulp van je kennis bereid je pijponderhoud en modificaties voor of je verhelpt storingen in het leidingnetwerk. Als allround pijpenbewerker begeleid je minder ervaren collega's en kun je productiefouten signaleren.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Allround pijpenbewerker houd je je bezig met het maken van pijpdelen en verbindingstechnieken. Je leert productiefouten te signaleren en bewerkings- en vervormingstechnieken uit te voeren. Ook leer je je eigen werkvolgorde te bepalen en die van minder ervaren collega's die je begeleidt.

Daarnaast volg je Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Je gaat 4 of 5 dagen per week naar school voor je theorie en praktijklessen, daarnaast loop je een aantal stages bij een erkend leerbedrijf. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl. Wanneer het lastig is om een leerbedrijf te vinden, kunnen we je daar natuurlijk bij helpen.

Dit is jouw leslocatie

RDM-kade 59, Rotterdam

Het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) is een innovatieve hotspot waar leren en werken samenkomen.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Als allround pijpenbewerker kun je bij veel verschillende bedrijven aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de metaalproductie, de scheepsbouw of de offshore industrie. Je kunt bijvoorbeeld ook het leidingsystemen aan boord van schepen maken. Je leest de technische tekeningen en berekent pijplengtes zodat je uiteindelijk zelf het leidingsysteem kunt bouwen en onderhouden.

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat zijn de toelatingseisen?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. Of bekijk de veelgestelde vragen eens. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Reshma Jitbahadoer

Reshma Jitbahadoer

Onderwijsteamleider Metaal

/