Eerste monteur elektrotechnische systemen
- Duur3 jaar
- Niveau3
- CREBO25339
- Leerweg
- Locatie
Eerste monteur elektrotechnische systemen
- Duur3 jaar
- Niveau3
- CREBO25339
- Leerweg
- Locatie
Verkeerslicht stuk? Dat is gevaarlijk. Stel je voor dat je op de scooter naar school rijdt en door een auto wordt geschept die ook nog eens een voetganger laat schrikken. Daar zit niemand op te wachten, we willen allemaal met plezier de straat op. Als Eerste monteur elektrotechnische systemen voorkom jij dit soort situaties, want jij maakt met plezier dat kapotte verkeerslicht. Jij draagt bij aan een veilige samenleving.
Krijg jij het (weer) aan de praat?
Wat leer je tijdens de opleiding?
Je leert elektrotechnische systemen die kapot zijn weer aan de praat te krijgen. Hoe maak je een brug die niet meer dicht gaat? Daar weet jij straks alles van. Je leert hoe je dit soort systemen samenstelt, installeert, afstelt en test. Zo maak jij binnen de kortste keren allerlei kapotte dingen weer werkend. Dat is wel zo fijn.
Hoe doe je dat, dingen (weer) werkend maken? Je bereidt installatiewerkzaamheden voor. Je demonteert componenten. Je legt kabels en leidingen aan. Je maakt besturings- en verdeelkasten (stroomvoorziening) voor de aansturing van machines, gebouwbeheersystemen, datanetwerken, verlichting, verkeerssignalering en nog veel meer. Je leert problemen opsporen en machines onderhouden. Jij wordt opgeleid tot de sterkste schakel.
Dit ga je doen
- Systemen samenstellen, installeren, afstellen en testen
- Installatiewerkzaamheden voorbereiden
- Problemen opsporen en verhelpen
- Met je hoofd en handen werken
Dit niet (zo vaak)
- De hele dag stilzitten
- Alleen achter een computer werken
Vakken tijdens je opleiding
Je krijgt les in elektrotechniek, elektronica en ICT. Ook leer je plannen en leidinggeven, want als Eerste monteur elektrotechnische systemen ben jij straks verantwoordelijk voor het begeleiden van jouw collega’s: een team monteurs.
Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap zijn standaard vakken die je bij deze opleiding volgt.
Tijdens de opleiding volg je verschillende keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt volgen. Weet je het niet precies? Dan helpen wij je met het maken van een keuze. Want als jouw keuzedeel aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt heb je veel meer kans op een leuke baan.
Stage lopen
Je gaat vier of vijf dagen per week naar school voor jouw theorie- en praktijklessen. Tijdens jouw studie loop je een aantal stages bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je het vak in de praktijk,
Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl.
Check dit verhaal
Als Monteur Elektrotechnische Systemen installeer je elektrotechnische producten en systemen.
Dit is jouw leslocatie
Vlakbij station Rotterdam-Alexander
Deze locatie is groot, mooi en makkelijk te bereiken. Het pand ligt naast trein- en metrostation Rotterdam-Alexander. Je vindt hier praktijklokalen met alles erop en eraan. Al het gereedschap waar je van kunt dromen. En er zijn genoeg theorielokalen waar je goed begeleid wordt. Ook is er een grote kantine aanwezig voor een lekkere lunch.
Beroepen na de opleiding
Elektrotechnische industriële producten en systemen bestaan niet zomaar opeens. Daarvoor zijn gepassioneerde mensen zoals jij nodig. Monteurs die graag technisch én creatief werk doen, waardoor de samenleving ook nog eens wordt geholpen. Geautomatiseerde fabrieken, werkende verkeerslichten, geventileerde en verlichtte tunnels, rijdende trams en treinen. Noem het maar op, jij maakt het.
Het beroep Eerste monteur elektrotechnische systemen is breed, er vallen veel werkzaamheden onder. Je kunt producten en onderdelen maken, ingewikkelde producten samenbouwen en bedraden, onderdelen samenvoegen tot een eindproduct en het resultaat testen en controleren. Maar daar blijft het niet bij. Je sluit het product aan, je regelt het in en je stelt het af. Jij zorgt ervoor dat alles veilig en duurzaam werkt.
Ga je voor dit beroep, dan heb je straks veel keuze. Je kunt bij veel bedrijven aan de slag. Bijvoorbeeld een bedrijf wat ervoor zorgt dat alle verkeerslichten perfect werken, zodat iedereen veilig de weg op kan. Ook jij stapt dan met een goed gevoel op jouw scooter.
Deze skills heb je nodig
- Je bent handig en werkt graag met jouw handen
- Jouw technisch inzicht is erg goed
- Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
- Je kunt leidinggeven
Deze niet (altijd)
- Je werkt graag op een vaste plek
- Je sleutelt graag aan analoge machines
- Je werkt onder begeleiding
Handige informatie
Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.