Pijpenbewerker
- Duur2 jaar
- Niveau2
- CREBO25292
- Leerweg
Pijpenbewerker
- Duur2 jaar
- Niveau2
- CREBO25292
- Leerweg
Om olie, gas, chemische stoffen of water te vervoeren zijn kilometers pijpleidingen nodig. Als pijpenbewerker zorg jij voor de juiste pijpen in het leidingnetwerk. Alle pijpleidingen hebben weer andere wanddiktes of doorsneden. Je weet hoe je de pijpen aan elkaar kunt lassen of lijmen en je weet ook hoe je ze kunt repareren als ergens een lekkage is.
Zorg jij voor de juiste pijpen in het leidingnetwerk?
Wat leer je tijdens de opleiding?
Je krijgt de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.
Je werkt gemiddeld 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt alleen de theorielessen op school. Je leert dus een vak én je krijgt salaris! Een lijst van erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.
Beroepen na de opleiding
In de industrie worden zeer veel verschillende soorten pijpen gebruikt om stoffen door te vervoeren: olie, gas, water, chemicaliën, levensmiddelen. Die pijpen moeten allemaal aan een bepaalde standaard voldoen: soort en dikte van het materiaal, diameter van de pijp, montagevoorschriften. Als pijpenbewerker maak je deze pijpleidingen. De pijpenbewerker industriële montage werkt met dikker materiaal en een grotere diameter, meestal voor de gas- en oliewinning.
Als pijpenbewerker kun je bij veel verschillende bedrijven aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de metaalproductie, de scheepsbouw of de offshore industrie. Je kunt bijvoorbeeld ook het leidingsystemen aan boord van schepen maken. Je leest de technische tekeningen en berekent pijplengtes zodat je uiteindelijk zelf het leidingsysteem kunt bouwen en onderhouden.
Handige informatie
Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.
Ga jij voor deze opleiding?
Meld je aan
Bezoek de Open dag
Loop mee
Vragen over de opleiding?
Wij helpen je verder
Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. Of bekijk de veelgestelde vragen eens. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.