Pijpenbewerker

Pijpenbewerker

Om olie, gas, chemische stoffen of water te vervoeren zijn kilometers pijpleidingen nodig. Als pijpenbewerker zorg jij voor de juiste pijpen in het leidingnetwerk. Alle pijpleidingen hebben weer andere wanddiktes of doorsneden. Je weet hoe je de pijpen aan elkaar kunt lassen of lijmen en je weet ook hoe je ze kunt repareren als ergens een lekkage is.

In het kort

Zorg jij voor de juiste pijpen in het leidingnetwerk?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Tijdens de opleiding Pijpenbewerker houd je je bezig met het maken van pijpdelen. Je gebruikt hiervoor diverse technieken. Je leert bijvoorbeeld hoe je metaal moet bewerken door het te snijden, zagen of slijpen. En je leert om de delen aan elkaar te lassen. Bijvoorbeeld door booglassen of autogeenlassen. Je verdiept je in de verschillende soorten leidingen en hoe je werktekeningen leest.

Wat leer je tijdens de opleiding?

In de opleiding maak je kennis met drie handlasmethodes; MIG/MAG, TIG en beklede elektrode (BMBE) en behaal je een NIL lasdiploma voor TIG.

Daarnaast volg je Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Dit is jouw leslocatie

RDM-Kade 59

RDM Rotterdam is een innovatieve hotspot waar leren en werken samenkomen. Op het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij hebben bedrijven en onderwijs hun plek gevonden. In het Innovation Dock verzorgen wij opleidingen in een prachtige omgeving. 

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.6
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
73%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

In de industrie worden zeer veel verschillende soorten pijpen gebruikt om stoffen door te vervoeren: olie, gas, water, chemicaliën, levensmiddelen. Die pijpen moeten allemaal aan een bepaalde standaard voldoen: soort en dikte van het materiaal, diameter van de pijp, montagevoorschriften. Als pijpenbewerker maak je deze pijpleidingen. De pijpenbewerker industriële montage werkt met dikker materiaal en een grotere diameter, meestal voor de gas- en oliewinning.

Als pijpenbewerker kun je bij veel verschillende bedrijven aan het werk. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven in de metaalproductie, de scheepsbouw of de offshore industrie.  Je kunt bijvoorbeeld ook het leidingsystemen aan boord van schepen maken. Je leest de technische tekeningen en berekent pijplengtes zodat je uiteindelijk zelf het leidingsysteem kunt bouwen en onderhouden.

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat zijn de toelatingseisen?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. Of bekijk de veelgestelde vragen eens. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Reshma Jitbahadoer

Reshma Jitbahadoer

Onderwijsteamleider Metaal

/