Verspaningstechnoloog

Verspaningstechnoloog

In deze opleiding bouw je je kennis van verspanende productietechnieken uit. Je krijgt inzicht in verspaningstechnologie en de processen rondom het aansturen, bedienen en beladen van geavanceerde CNC-machines.

In het kort

Zelf complexe en kwalitatieve producten maken?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je leert complexe en kwalitatief goede producten te maken met verspanende technieken als CNC-draaien en –frezen, binnen de technisch en economisch gestelde eisen. Na de opleiding kun je ook project- en procesmatig werken. Tijdens de opleiding werk je aan opdrachten in je eigen (leer)bedrijf; opgedane kennis breng je dus direct in de praktijk.

Wat leer je tijdens de opleiding?

De lesinhoud wordt in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven bepaald. Doordat veel leerstof in een volledig digitale leeromgeving wordt aangeboden, kunnen we snel inspringen op de actualiteit. De practica worden verzorgd door specialisten uit het bedrijfsleven en bij de bedrijven zelf gegeven, zodat je altijd werkt met de nieuwste machines en software in een 24/7 productieomgeving. Na het doorlopen van deze praktijkgerichte, projectgestuurde opleiding heb je inzicht en kennis van de moderne manier van verspanen. Je krijgt inzicht in de processen rondom het aansturen en bedienen van geavanceerde CNC machines. Daarnaast kun je op juiste wijze anticiperen op productiviteitsverhogende randvoorwaarden om een kwalitatief goed product binnen de gestelde voorwaarden te realiseren.

Vakken tijdens je opleiding

Onderwerpen die tijdens de opleiding aanbod komen zijn:

  • Kwaliteit en meten
  • Verspaningstechnologie en gereedschappen
  • Productievoorbereiding
  • Verspanende machines
  • Opspannen en positioneren\
  • Werkvoorbereiding en planning
  • Nieuwe productie technieken en hun toepassingen
  • 24/7 automatisering
  • Projectplanning en implementeren van nieuwe technologieën en middelen op de productiewerkvloer.

Naast vakken om je vakkennis te vergroten maken ook Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgersschap deel uit van het lesprogramma.

Stage lopen

Jij kiest waar je stage loopt. Bij een van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM-kade 59

RDM-kade 59

RDM Rotterdam is een innovatieve hotspot waar leren en werken samenkomen. Op het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij hebben bedrijven en onderwijs hun plek gevonden. In het Innovation Dock verzorgen wij opleidingen in een prachtige omgeving. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Als verspaningstechnoloog ben jij in staat om zeer complexe producten te vervaardigen. Je onderzoekt de haalbaarheid van een verzoek, je stelt een productieplan op, doet verbetervoorstellen ten aanzien van het productieproces en implementeert het proces in de productie. Je bereidt de productie voor zodat de productie 24/7 optimaal verloopt. En je voert de bewerkingen uit op de nieuwste machines. Kortom, jij bent de specialist in ‘het nieuwe maken’! Deze opleiding sluit helemaal aan bij de wensen en behoeften van de verspaningsindustrie. Binnen dit vakgebied is het belangrijk dat jij heel precies kunt werken.

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?