Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Hoe klein de onderdelen van een installatie ook zijn. Jij controleert, repareert, soldeert en installeert deze. Zo krijg jij slimme en complexe machines aan de praat. Werken met de techniek van morgen, dat doe jij het liefst vandaag. 

In het kort

Wil jij robots repareren?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Precisiewerk, daar ben je goed in. Of het nu een modeltreinbaan is of een moeilijk K’Nex bouwwerk. Jij hebt geduld en kunt goed priegelen. Ook knutsel je graag aan je Raspberry Pi. Met jouw technische inzicht werk jij straks aan slimme en complexe elektrotechnische producten en instrumenten. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens deze opleiding komen alle werkvelden bij elkaar: werktuigbouw, installatietechniek, elektrotechniek en mechatronica. Jij buigt je over de elektrotechniek en het fijne werk. Je plaatst kleine componenten op een printplaat. Je legt installaties onder een micrscoop om sluitingen te vinden. Je leert inregelen, afstellen en programmeren. En natuurlijk ga je apparaten en installaties testen en onderhouden. 

Het maken van onderhoudsplannen komt ook aan bod. Als je deze plannen kunt maken, voorkom je storingen en reparaties. Zo ben je problemen een stap voor. Je leert leidinggeven, veilig werken en klantvriendelijk werken. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Printplaten bestukken
 • Storingen opsporen
 • Testen en programmeren

Dit niet (zo vaak)

 • Grove reparaties 
 • Eenvoudige storingen
 • Werktuigen ontwerpen

Deze vakken krijg je

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen werken
2avonden naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 tot 5 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 2 avonden per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

RDM Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Als Technicus Service en Onderhoud Elektrotechniek en Instrumentatie verhelp je complexe storingen in bepaalde delen van apparatuur, installaties en systemen.

Beroepen na de opleiding

Als Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie kun jij overal terecht. Jouw kennis van elektrotechniek en instrumentatie komt van pas in bijvoorbeeld een raffinaderij, energiefabriek, de industrie en de technische dienst.

Maar ook bij onderhouds- en reparatiediensten. Jij zorgt ervoor dat meet- en regelinstallaties doen wat ze moeten doen.

Jij weet de moeilijkste storingen te verhelpen, zodat het productieproces snel weer kan doordraaien. Jij luistert naar wat jouw klanten willen, want jij weet dat jij de perfecte oplossing hebt. Jouw advies over onderhoud, milieurichtlijnen en veiligheid vullen jouw hulp mooi aan. Jij levert namelijk een totaalpakket. Wat wil een klant nog meer?

Deze skills heb je nodig

 • Jij bent nauwkeurig en geduldig
 • Jouw technisch inzicht is heel goed
 • Je toont leiderschap

Deze niet (altijd)

 • Je bent snel gespannen
 • Je bent een computergenie
 • Je wil werken van 09.00 tot 17.00 uur

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Met mijn vakkennis lever ik een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge mensen. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.