Welk techniektype ben jij?

Vijf bètatypes

Volgens het Bèta&TechMentality-model zijn er vijf bètatypes. Ontdekkers, Creatieve Makers, Vernieuwers, Maatschappelijke Toepassers en Doeners. Lees hieronder welke type bij jou past!

De Vernieuwer

Vernieuwer ben je als je het leuk vindt om met technologie bezig te zijn. Je vindt dat je er goed in bent en het aan kan. De vernieuwer heeft positieve associaties bij technologie. Je ziet techniek dan ook als een richting waar je veel kanten mee op kunt. Daarom kies je al vaker voor een technische richting in het onderwijs. Jouw beeld van technologie is high-tech: een cleane omgeving met volop carrièremogelijkheden.

Bèta&TechMentality type: Vernieuwer

De Maatschappelijke Toepasser

Als Maatschappelijke Toepasser heb je nu nog niet zo veel met techniek. Je associeert techniek vaker met complexiteit (techniek is moeilijk of ingewikkeld) en met onaantrekkelijkheid (saai, niet cool en vieze handen).  Als Maatschappelijke Toepasser kies je nu vaker voor een profiel of sector in de richting van de zorg, cultuur of economie. Eigenlijk past een technische richting goed, omdat techniek een belangrijke rol speelt in je interessegebied.

Bèta&TechMentality type: Maatschappelijke Toepasser

De Doener

Als Doener ben je in de eerste plaats praktisch ingesteld.  Je wilt het liefst met je handen werken en zo min mogelijk theoretisch gedoe, waarvan onduidelijk is waar dat voor dient. Je praktische mindset is nu nog niet gekoppeld aan techniek. Je beeld van techniek is dat het ouderwets is: je denkt bijvoorbeeld minder vaak aan modern en vooruitgang dan andere groepen. Je vindt vooral dat je in het onderwijs, zoals dat nu gegeven wordt, te weinig zelf aan de slag kan gaan met techniek. De ervaringen met maken en proefjes is voor jou de ingang om te zien dat techniek leuk kan zijn, maar ook om zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Bèta&TechMentality type: Doener

De Ontdekker

Als Ontdekker ben je nog zoekende naar een richting die bij je past, dat zou iets met techniek kunnen zijn, maar ook iets heel anders, bijvoorbeeld iets in de zorg of iets economisch. Je staat neutraler tegenover techniek en je beeld ligt minder vast. Zo heb je minder spontane associaties met techniek. Of je techniek aankunt weet je nog niet en je hebt nog geen zicht op je eigen technische talent. Daarom kan de keuze voor een technische richting nu afschrikken.

De Creatieve Maker

Als Creatieve Maker is zelf bezig zijn met techniek iets dat je graag doen. Oftewel: je hebt een sterke intrinsieke motivatie. Omdat techniek op zich al een hobby is, is het minder belangrijk wat je daar precies mee bereikt. Je bent positief over techniek en heb hier een brede blik op. Uitdaging is voor jou iets positiefs: je vindt dat je technische vakken aankunt. En als je iets niet snapt is dat geen probleem: techniek is voor jou iets dat je kunt leren.

Bèta&TechMentality type: Creatieve Maker