Servicemonteur koude- en klimaatsystemen

Supermarkten, cafés en restaurants kunnen niet zonder goed werkende koel- en vrieskasten. Als Servicemonteur koude- en klimaatsystemen zorg jij dat alles goed op temperatuur blijft. En je zorgt voor een goed klimaat in gebouwen. Want als het in scholen, ziekenhuizen en kantoren te warm is, kunnen mensen hun werk niet goed doen. Dus waar je ook komt: je wordt met open armen ontvangen!

Meer over de opleiding

Meer over de opleiding

In de niveau 3 opleiding Servicemonteur koude- en klimaatsystemen leer je kleine en grote installaties te repareren en verbeteren. Denk aan kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties, zoals airco's en warmte-terugwin-installaties. Je leert storingen op te sporen en te bepalen of repareren mogelijk is.

Tijdens de opleiding Servicemonteur koude- en klimaatsystemen krijg je ook Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Na deze opleiding is je beroep Servicemonteur koude- en klimaatsystemen. Je levert vooral technische service en soms stel je ook kleine luchtbehandeling- en klimaatinstallaties in bedrijf. Als dat nodig is, vervang je ook complete toestellen en alles wat daarbij hoort, voornamelijk in woonhuizen en grotere gebouwen. Je controleert de werking en stelt de installaties opnieuw in als dat nodig is. Je adviseert over het eventueel verbeteren van een installatie en in sommige gevallen voer je die verbetering ook zelf uit.

Je werkt vrijwel altijd op locatie en bent veel onderweg. Je werkt bijvoorbeeld in woningen, scholen, sportaccommodaties, fabrieken en kantoren. Je werkt dienstverlenend en klantgericht en je houdt rekening met veiligheids- en milieu-eisen.

BBL-opleiding

BBL-opleiding

Deze opleiding kun je volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl).
Wie kiest voor een bbl opleiding gaat direct aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Je werkt 3 of 4 dagen per week en je komt één of twee dagen of avonden per week naar school. Bij je leerwerkbedrijf breng je de theorie in de praktijk met behulp van je praktijkopdrachten. Als je je inschrijft voor een bbl opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je kunt ons natuurlijk altijd om advies vragen.

Let op: Een opleiding/cursus gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen. Daarnaast kan het zijn dat je al relevante werkervaring hebt, de zogenaamde ‘eerder verworven competenties’ (EVC). Dan kun je misschien je opleiding verkort volgen. Neem daarvoor contact op met de contactpersoon die bij deze opleiding vermeld staat.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

 • kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt je vmbo-diploma
 • theoretische leerweg: je hebt je mavo- of vmbo-diploma
 • gemengde leerweg: je hebt je mavo-vbo- of vmbo-diploma
 • je bent over naar 4 havo of 4 vwo
 • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling


Doorstroomregeling vmbo mbo*:
- bij doorstroom naar dezelfde sector: geen aanvullende eisen; 
- bij doorstroom vanuit Zorg & Welzijn, Landbouw of Economie naar Techniek** is als aanvullende voorwaarde gesteld dat het vak wiskunde dan wel natuur- en scheikunde I deel heeft uitgemaakt van het examen 

*Bron: doorstroomregeling vmbo beroepsonderwijs (www.wetten.nl) 
**Let op dit geldt niet voor de ICT-opleidingen. 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het cursusgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bbl jonger dan 18 jaar
Ben je op 1 augustus van het schooljaar nog geen 18 jaar, dan hoef je geen cursusgeld voor het betreffende studiejaar te betalen.

 • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
 • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt, ook ingeschreven voor een opleiding waarvoor je al lesgeld moet betalen. 

Kosten bbl ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het cursusgeld voor niveau 1 en 2 € 126,50 (in plaats van € 253,-) en voor een niveau 3- en 4-opleiding € 306 (in plaats van € 612,-). Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op de website van de Rijksoverheid. 

Je betaald cursusgeld als je op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent en een van de volgende opleidingen gaat volgen:  

 • een deeltijdopleiding in de beroepsbegeleidende leerweg(bbl);   
 • een deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs (vavo); 
 • Nederlands als tweede taal (NT2). 

Het F-gassen examen wordt afgenomen door STEK de kosten hiervoor zijn € 719,95 en dienen voor het examen te worden voldaan.

Hoe cursusgeld betalen?  
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld.

Meer informatie
Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst uitvoering Onderwijs (DUO).

 • Hierop is een uitzondering: volg je deeltijdopleiding in het volwassenenonderwijs, dan betaal je altijd cursusgeld, ook al ben je nog geen 18 jaar.  
 • Je bent bij de instelling die de cursus verzorgt

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Heb jij een opleiding gevonden die bij jou past? Meld je dan digitaal aan via de button aanmelden op deze pagina. Na je aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging en zo snel mogelijk een uitnodiging voor de intake-activiteiten. Je bent verplicht om mee te doen met de intake-activiteiten. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het juiste e-mailadres en het juiste postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten.

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van je eerste keuze. Techniek College Rotterdam doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van je eerste keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Let op: een opleiding/cursus gaat alleen van start bij voldoende aanmeldingen.

Leerwerkbedrijven

Leerwerkbedrijven

Als je je aanmeldt voor een bbl-opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Voor informatie over en een overzicht van erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Als je je diploma hebt, kun je verder leren voor Technicus maintenance koude- en klimaatsystemen op niveau 4 of Werkvoorbereider installatie. Je kunt ook voor verbreding kiezen en Inspectiemonteur koudetechniek worden. Of misschien word je wel Technisch tekenaar!

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de wereld van Bouwen & Wonen? Kijk dan ook eens naar één van de opleidingen op niveau 3 zoals Eerste monteur gas-, water- en warmtedistributieEerste monteur elektrotechnische industriële installaties en systemen of Eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige installaties.

Aanmelden

CREBO
25562
Niveau
3
Traject
bbl
Duur bbl
3 jaar
Verkort
Indien je al in het bezit bent van een diploma op niveau 2 in de koudetechniek èn een F-gassen diploma, duurt de niveau 3 opleiding 1 jaar.
Startmoment(en)
 • augustus 2022