Zo werkt het mbo

Dit kun jij verwachten

Denk jij eraan om een technische mbo-opleiding te gaan doen? Leuk! Nu vraag je je misschien af: hoe werkt dat mbo ook alweer? Op deze pagina vind je alle informatie op een rij.

Leerwegen: hoe wil jij leren?

Op het mbo kies je voor een leerweg. Dat is de manier waarop je een opleiding volgt. Je kunt werken en leren. Of je gaat naar school en loopt stage. De belangrijkste leerwegen waaruit je kunt kiezen zijn: bol en bbl. Welke leerweg je ook kiest, je behaalt hetzelfde diploma. 

Bol-opleiding
Bbl-opleiding

Welk niveau kies je?

Op het mbo kun je kiezen uit 4 verschillende niveaus. Op welk niveau jij mag beginnen, ligt aan je middelbare schooldiploma.

Niveau 1
Niveau 2
Niveau 3
Niveau 4

Middelbaar beroepsonderwijs

Het mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Op het mbo word je opgeleid voor een beroep, voor een goede burger en voor een goed werknemer. 

Beroep
Je wordt vaktechnisch opgeleid. Je leert voor een vak. Je volgt lessen die gaan over het beroep en je oefent het beroep in de praktijk. 

Nederlands, rekenen en Engels 
Je volgt standaard de vakken Nederlands en rekenen. En op niveau 4 ook Engels. 

Loopbaan en Burgerschap
Op school krijg je altijd het vak Loopbaan en Burgerschap. Je leert hoe dingen geregeld zijn in onze maatschappij. Je krijgt les over bijvoorbeeld politiek, rechten en een gezonde levensstijl. 

Arbeidsmarkt
De lessen en de vakken die je volgt, sluiten aan bij wat bedrijven nodig hebben. En je leert allerlei vaardigheden die je nodig hebt in het bedrijfsleven. Met jouw mbo-diploma kun je dus direct aan het werk. 

Nog geen diploma?

Ook dan kun je een opleiding volgen op het mbo. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is het slim om eerst je vmbo-diploma te halen.

Dit zijn jouw opties:

Verder leren

Het mbo lijkt een beetje op een trap. Het maakt niet uit op welk niveau je begint. Je kunt steeds een treetje hoger. Van niveau 1 naar niveau 2. Van niveau 3 naar niveau 4. En van niveau 4 naar het hbo.

Heb jij een mbo-diploma op zak en zin om meer te leren? Dat kan. Kun je daar wel een beetje hulp bij gebruiken? Maak een afspraak met het Techniek Info Punt. Zij helpen je bij het uitstippelen van jouw leerroute.

Rotterdam Academy
Heb jij je mbo 4-diploma behaald en wil je doorstromen naar het hbo, maar niet meteen een vierjarige opleiding starten? Dan is een Associate degree (Ad)-opleiding bij Rotterdam Academy een goede keuze. Een Ad-opleiding is een tweejarige opleiding op hbo-niveau, waarmee je het internationaal erkende Associate degree-diploma behaalt. Het niveau van een Associate degree (niveau 5) bevindt zich tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor (niveau 6). Lees hier meer.

Plan een studiegesprek