Zo werkt het mbo

Dit kun jij verwachten

Denk jij eraan om een technische mbo-opleiding te gaan doen? Leuk! Nu vraag je je misschien af: hoe werkt dat mbo ook alweer? Op deze pagina vind je alle informatie op een rij.

Leerwegen: hoe wil jij leren?

Op het mbo kies je voor een leerweg. Dat is de manier waarop je een opleiding volgt. Je kunt werken en leren. Of je gaat naar school en loopt stage. De belangrijkste leerwegen waaruit je kunt kiezen zijn: bol en bbl. Welke leerweg je ook kiest, je behaalt hetzelfde diploma. 

Bol-opleiding
Bbl-opleiding

Welk niveau kies je?

Op het mbo kun je kiezen uit 4 verschillende niveaus. Op welk niveau jij mag beginnen, ligt aan je middelbare schooldiploma.

Niveau 1
Niveau 2
Niveau 3
Niveau 4

Middelbaar beroepsonderwijs

Het mbo staat voor middelbaar beroepsonderwijs. Op het mbo leer je een vak. Welke mbo-opleiding je ook kiest, ze hebben één ding gemeen. De drievoudige kwalificatie.

Burgerschap
Op school krijg je het vak Burgerschap. Je leert hoe dingen geregeld zijn in onze maatschappij. Je krijgt bijvoorbeeld les over politiek, rechten en een gezonde leefstijl.

Arbeidsmarkt
De lessen en de vakken die je volgt, sluiten aan bij wat bedrijven nodig hebben. Met een mbo-diploma op niveau 2 kun je dus direct aan het werk.

Vervolgonderwijs
Wil je doorleren? Het mbo-onderwijs is zo ingericht dat je kunt doorstromen naar een vervolgopleiding. Volg je een opleiding op niveau 2, dan kun je daarna een opleiding volgen op niveau 3. En zo verder.

Studieloopbaanbegeleider
Iedere student krijgt een studieloopbaanbegeleider (SLB’er). Je ontmoet hem of haar bij het kennismakingsgesprek. Tijdens je studie praat je met je SLB’er over hoe het gaat op school of thuis.

Nog geen diploma?

Ook dan kun je een opleiding volgen op het mbo. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan is het slim om eerst je vmbo-diploma te halen.

Dit zijn jouw opties:

Verder leren

Het mbo lijkt een beetje op een trap. Het maakt niet uit op welk niveau je begint. Je kunt steeds een treetje hoger. Van niveau 1 naar niveau 2. Van niveau 3 naar niveau 4. En van niveau 4 naar het hbo.

Heb jij een mbo-diploma op zak en zin om meer te leren? Dat kan. Kun je daar wel een beetje hulp bij gebruiken? Maak een afspraak met het Techniek Info Punt. Zij helpen je bij het uitstippelen van jouw leerroute.

Plan een studiegesprek