Studiekosten

Hoeveel kost het eigenlijk om een mbo-opleiding te volgen? Studenten betalen zelf voor boeken, gereedschap, werkkleding en excursies, wat we schoolkosten noemen. Als je 18 jaar of ouder bent, betaal je daarnaast ook lesgeld of cursusgeld. Bekijk hieronder jouw situatie.

Wat kost jouw mbo-opleiding?

Wat kost een bol-opleiding?
Wat kost een bbl-opleiding?

Boeken, materialen en excursies

Op de middelbare school hoefde je misschien niet voor je boeken en studiematerialen te betalen. Nu wel. Voor de ene opleiding heb je speciale kleding of schoenen met stalen neuzen nodig. Voor de andere opleiding een laptop. Soms ga je op excursie of op reis. Deze kosten zijn voor eigen rekening.

Zeulen met zware materialen hoeft gelukkig niet. Wij zorgen op school voor een basisuitrusting. Dat betekent dat je gebruik mag maken van onze machines, overalls en software (daar vallen de licenties en methodes, specifiek voor een opleiding, niet onder).

Jouw mbo-pakket

Na je intake ontvang je via je onderwijsteamleider een boekenlijst en een leermiddelenlijst. Je weet dan bijvoorbeeld welke boeken en welke laptop je nodig hebt voor de opleiding. 

Vragen over studiekosten

Kan ik voor alle opleidingen studiefinanciering krijgen?
Wordt mijn boekengeld betaald door school?
Welke laptop heb ik nodig?

Mbo-studentenfonds

Soms zit je in een situatie waardoor je je opleiding niet kunt betalen. Maak jij je zorgen? Voor studenten tot 18 jaar is er een mbo-studentenfonds. Het mbo-studentenfonds is een fonds vanuit de overheid om mbo-studenten te helpen.

Ben je een bol-student bij Techniek College Rotterdam én kun je helaas de boeken en andere leermiddelen niet betalen? Dan kun je een aanvraag doen bij dit fonds. Hierdoor kun jij misschien toch een bol-opleiding volgen of afmaken.

Hoe werkt het mbo-studentenfonds?

Ik ben jonger dan 18 jaar
Ik ben 18 jaar of ouder