Civiele Techniek / infra Schiedam zijn mbo Topopleidingen 2020

13 januari 2020

De opleidingen Civiele Techniek/ Infra van Techniek College Rotterdam zijn opnieuw, voor de derde keer, door de Keuzegids beoordeeld als TOP-opleidingen op landelijk niveau. Het oordeel is gebaseerd op de tevredenheid van de studenten over hun opleiding en op cijfers over studiesucces. De opleidingen behaalden een totaalscore van meer dan 75 van de 100 punten en mogen zich daardoor een jaar lang TOP-opleiding noemen.

Slopers, bakkers of liftmonteurs: in sommige sectoren is een schreeuwend tekort aan werknemers met een mbo-diploma. De instroom van middelbare scholieren lost het probleem in deze beroepen de komende jaren niet op. Dit blijkt uit de Keuzegids mbo, die deze week verscheen. Het UWV publiceerde in september een lijst van honderd beroepen met een nijpend personeelstekort. De conclusie van de uitkeringsorganisatie: ‘er is vooral een tekort aan mensen met specifieke kennis en vaardigheden. In ruim de helft van deze krapteberoepen gaat het om vakmensen met een middelbare beroepsopleiding.’ Terwijl de arbeidsmarkt staat te springen om afgestudeerde mbo’ers, kiezen velen van hen er juist voor om verder te studeren. Uit de Keuzegids blijkt dat zo’n 50% van de mbo’ers, na het afronden van een opleiding, doorstroomt naar een hoger mbo-niveau of een hbo- of associate degree-opleiding.

Tekorten bij veiligheid, (af)bouw en techniek
Uit Keuzegids-analyses van arbeidsmarktprognoses tot 2024 van het ROA blijkt dat de vraag naar mbo-geschoolde mensen in branches als (af)bouw, techniek en zorg alleen maar toeneemt. In de sector bouw, afbouw & infra is, ondanks de stikstofperikelen, de kans op werk het grootst. Toch kiest slechts 5,5% van alle middelbare scholieren voor een opleiding die hen klaarstoomt tot bijvoorbeeld tegelzetter, meubelmaker of stukadoor. Ook is er al jaren een tekort aan personeel bij defensie en de politie, maar met een instroom van slechts 3,7% is de sector veiligheid & defensie zelfs het minst populair bij de studiekiezer. Het gaat niet alleen om de brede sectoren: ook op het niveau van specifieke opleidingsclusters zijn er legio voorbeelden waar instroom en baankansen niet gelijklopen. Middelbare scholieren kiezen minder voor de opleidingen waarbij de baankansen goed tot zeer goed zijn, zoals ambachtelijke techniek.

Overzicht topopleidingen van infra op de website van keuzegids:

TopopleidingenInfra

Topopleiding
Het predicaat Topopleiding krijgt een opleiding als deze hoger scoort dan 75 punten op onder andere de tevredenheid van studenten en cijfers van de inspectie. Studenten Civiele Techniek/ Infra oordelen positief als het gaat over docenten, begeleiding, toetsing, stage en schoolorganisatie. Ook benadrukt de Keuzegids MBO 2020 de grote verschillen in studiesucces en baankansen in het mbo. Techniek biedt nog steeds de beste kansen.

Meer artikelen