Instromen vanuit havo/vwo of hbo

Van havo/vwo 4 of na een jaar hbo naar mbo
Een mbo-opleiding is een prima keuze als je havo 4/5, het vwo of hbo te moeilijk vindt. Het kan ook zijn dat het hbo (nog) niet helemaal bij je past, maar dat je desondanks een beroep zoekt met uitdaging en voldoende toekomstmogelijkheden. Een voordeel is dat je nog altijd na het behalen van een mbo niveau 4-diploma kunt doorstromen naar het hbo.

Eisen vooropleiding
Je kunt al een niveau 4-opleiding starten als je een overgangsbewijs hebt van havo/atheneum  3 naar 4. Het mbo biedt jou verschillende uitdagende opleidingen met ruim voldoende perspectief voor de toekomst. Op basis van je vakkenpakket en interesse bekijken we jouw keuze voor een opleiding goed bij je past.

Van havo 3 naar mbo
Soms lukt het niet om elk leerjaar op de havo om succesvol over te gaan naar de volgende klas. Het steeds met de hakken overgaan geeft misschien al aan dat je als havist niet op de juiste school zit. Bij Techniek College Rotterdam kun je al terecht voor een mbo niveau-4 opleiding als je een overgangsrapport hebt van havo 3 naar 4. Deze leerlingen starten bij Techniek College Rotterdam in het eerste leerjaar van een niveau 4–opleiding. Je krijgt dan meer praktijk en minder theorie dan op de havo. Je kunt starten met een leerbaan of je loopt tijdens je opleiding bij verschillende bedrijven stage. Kies je hiervoor, dan kan je later nog altijd doorstromen naar het hbo.

Verschillen havo en mbo
Bij Techniek College Rotterdam leer je voor het behalen van een startkwalificatie waarmee je een beroep kunt uitoefenen, of waarmee je verder kunt leren. Het leren richt zich voornamelijk op het uitoefenen van een vak of beroep. Op onze locaties werk je enkele uren per week in een praktijklokaal of een bedrijfsruimte. De theorielessen bereiden je voornamelijk voor op praktijklessen en stages. Je werkt minder klassikaal dan op de havo; meer in projectgroepen, waardoor je leert samenwerken. In je projectgroep werk je aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Mbo versneld afronden
Afhankelijk van je studieresultaten kun je je mbo-opleiding vaak versneld afronden via een persoonlijk traject. Informeer daarom bij je intake of je kunt instromen in het tweede leerjaar. Hiermee kun je dan weer sneller doorstromen naar het hbo.

Doorstromen naar hbo
Na het behalen van een niveau 4-diploma heb je de keuze om door te leren op het hbo, of je gaat aan de slag in het bedrijfsleven met een middenkader functie. Natuurlijk kun je ook kiezen om door te stromen naar het hbo. In veel gevallen kun je het hbo zelfs verkort volgen, wat je weer tijdwinst oplevert. Op het hbo kun je dan de keuze maken om te starten met een Associate degree of een Bachelor opleiding.

Nog vragen?
Weet je niet welke opleiding bij je past, twijfel je nog of heb je vragen? Neem dan contact op met ons Techniek Info Punt.