Leren én werken bij Maintenance & Proces

18 maart 2021

Onderstaand bericht is gepubliceerd in de Scheepsvaartkrant van maart 2021

Grootste aanbieder mbo-techniek in de regio
Een hotspot aan opleidingen is te vinden in de haven op de RDM met opleidingen voor metaaltechniek, proces en maintenance en de locatie voor mobiliteit. Met onze opleidingen, zoals op onze nieuwe locatie voor de opleidingen Laboratoriumtechniek in Rotterdam-Zuid, richten we ons op de toekomst. Echter, ook in Schiedam en in Rotterdam-Zuid of -Oost bieden wij een breed aanbod aan toonaangevende mbo-opleidingen en trainingen. Als aan wij aan de toekomst denken, dan focussen we ons op mechatronica, werktuigbouw, robotica, 3d-printing, engineering, automatisering, internet of things en cloud engineering.

Techniek College Rotterdam is in de regio Rotterdam en met name rondom en in de haven van Rotterdam dé opleider op mbo-niveau. Wij voldoen aan de vraag vanuit het bedrijfsleven om werknemers in en om het haven- en waterbedrijf op te leiden of om te scholen. Onze specifieke opleidingen voor het havenbedrijf ontwikkelen wij in samenspraak met het bedrijfsleven.
Techniek College Rotterdam verzorgt opleidingen in de regio Groot-Rijnmond, zoals voor de werelden van Laboratoriumtechniek, Mobiliteit, Bouwen & Wonen, Proces & Maintenance, Maakindustrie & Onderhoud en ICT.

Proces en Maintenance
De wereld van Proces & Maintenance is voor doeners die van aanpakken weten. Je maakt nieuwe dingen, je repareert, je onderhoudt. Zonder machines geen producten. Koffiekopjes, kleding, een blikje cola. De machines die deze producten maken, moeten in topconditie zijn en blijven. Is ergens een storing? Dan sta jij direct klaar om het onderdeel te  repareren of een oplossing te bedenken. Het is een eigentijdse wereld, waar dingen die worden beloofd ook worden waargemaakt. Het is teamwerk, met een enorme betrokkenheid naar elkaar: samen klaar je de klus.

Opleidingen op verschillende niveaus
Techniek College Rotterdam biedt opleidingen op niveau 2, 3 en 4. Als je een opleiding volgt bij ons heb je veel voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Flexibele instroom in de deeltijd (bbl)
 • Persoonlijke benadering 
 • Duidelijke structuur 
 • Trajectversnelling mogelijk 
 • Actieve bedrijvenkring 
 • Regelmatig gastlessen en excursies
 • Medebeoordeling door bedrijfsleven 
 • Actueel onderwijsaanbod 
 • Actueel gebruik bedrijfssoftware 
 • Goede doorstroom naar hbo na niveau 4 
 • Voldoende kans op stage en werk

RDM-plant
De RDM Training Plant is een uitzonderlijk publiek-privaat project in het hart van de Rotterdamse haven waar samenwerking, veiligheid en educatie samenkomen. Het bedrijfsleven en techniekonderwijs slaan hier de handen ineen voor de realisatie van een ‘real life’ trainingsfaciliteit, bedoeld voor techniekstudenten én bestaand personeel in de petrochemische en procesindustrie. Hier kunnen we mbo- en hbo-studenten fysiek kennis laten maken met hun toekomstige werkplek en de daarbij horende strenge veiligheidseisen, waarbij trainers en trainees van zowel het bedrijfsleven als het onderwijs samenkomen.

BOL & BBL-opleidingen
Op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) wordt de student opgeleid om daarna een vak uit te oefenen. Wij verzorgen veel verschillende opleidingen, op verschillende niveaus en in verschillende vormen. Schoolverlaters starten veelal met een BOL-opleiding (beroeps opleidende leerweg), het zogenaamde leren-werken traject. Bij Techniek College Rotterdam kan de student ook een opleiding volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL), waarbij hij één of twee dagdelen een opleiding volgt op school in een werken-leren traject. Dit kan bij sommige opleidingen, zoals bij infra/civiele techniek, ook voor schoolverlaters van belang zijn. Werknemers die zich verder willen ontwikkelen of door willen groeien in hun huidige functie, kiezen veelal voor een BBL-traject. De opleidingen worden gegeven van niveau 2 (uitvoerend niveau) tot niveau 4 (specialist niveau). 

Carrière Startgarantie
Voor een aantal beroepen verwacht het bedrijfsleven in de nabije toekomst personeelstekorten. Via een samenwerkingsverband tussen bedrijven in de regio en het onderwijs stelt het bedrijfsleven 250 van deze Carrière startgarantie ter beschikking aan onze studenten. Zo werkt Techniek College Rotterdam in de procestechniek, maintenance en Civiele techniek/Infra nauw samen met het Proces en Maintenance College en bedrijven in de Civiele techniek/Infra.

Meer artikelen