Doorstroomklas; Succesvol doorstromen binnen Techniek College Rotterdam

15 april 2021

Stel: de student kiest een opleiding maar na een tijdje blijkt het niet de juiste keuze is, wat dan? Sinds dit schooljaar kunnen studenten (niveau 2), via hun SLB-er, zich aanmelden voor de Doorstroomklas. De Doorstroomklas biedt een student de mogelijkheid van heroriëntatie aan. Met de juiste begeleiding krijgt de student een passend onderwijsaanbod van 10 weken met als doel succesvol doorstromen naar een andere opleiding binnen of buiten Techniek   College Rotterdam.

Waarom de Doorstroomklas?
Docent Stéphan Waardenburg begeleidt de studenten. Stephan: “Jaarlijks valt een aantal studenten uit. Na de start van de opleiding is het vaak al vrij snel duidelijk, dat een student niet op zijn/haar plek zit. Eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd, studenten zijn vaak nog maar 15/16 jaar als ze al een keuze moeten maken voor een vervolgstudie. Om te voorkomen dat de student de school vroegtijdig verlaat of weer een blinde gok doet voor een nieuwe opleiding, hebben we de Doorstroomklas ontwikkeld. De Doorstroomklas is een tussenstap naar een beter passende opleiding.”

Wanneer komt een student in aanmerking voor de Doorstroomklas?
Als een student (al dan niet samen met de SLB-er) aangeeft dat hij/zij een verkeerde studiekeuze heeft gemaakt, dan komt hij/zij wellicht in aanmerking voor de Doorstroomklas. De student krijgt dan een doorverwijzing naar de intern begeleider. Vervolgens gaat de intern begeleider in gesprek met de student. Een uitkomst van het gesprek kan zijn, dat de student niet echt op zijn/haar plek zit en op zoek moet naar een andere opleiding die beter past. Hij/zij kan dan deelnemen aan de Doorstroomklas. Stéphan: “Studenten die nu in de Doorstroomklas zitten zijn dankbaar voor deze tweede kans. Wanneer de student de verkeerde opleiding heeft gekozen, komt hij/zij vaak in een neerwaardse spiraal. Vaak wordt dan zichtbaar wat de student niet kan. Bij de Doorstroomklas kijken we naar wat er goed gaat, waar kansen en mogelijkheden liggen en welke kwaliteiten de student heeft. We kijken daarna welke opleiding bij de student past. Is de gepaste opleiding gevonden, dan zorgen we altijd voor een warme overdracht.

Meer informatie over de Doorstrooomklas? Neem dan contact op met Stéphan Waardenburg (E) [email protected]

Meer artikelen