Medewerker ICT support

Ben jij helemaal weg van computers, smartphones, tablets?  Vind jij het leuk om systemen uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten? Met een diploma Medewerker ICT support kun je bij verschillende bedrijven terecht. Je komt te werken in scholen, ziekenhuizen, gemeentes, internet bedrijven, detailhandel, bij defensie, politie of banken.

Het aanmelden voor de opleiding medewerker ICT Support is voor nu alleen nog mogelijk voor vestiging Schiedam. Er zijn namelijk meer aanmeldingen dan we plaats hebben in de opleiding.

Meer over de opleiding

Meer over de opleiding

In de beroepsopleiding Medewerker ICT support leer je hoe je software en hardware installeert en onderhoudt. Problemen en storingen heb je snel gevonden en verholpen. Niet iedereen weet zo veel van computers als jij. Je leert dus ook hoe je dingen duidelijk en vriendelijk uitlegt aan mensen die er minder verstand van hebben.

Tijdens deze opleiding krijg je ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. En je volgt één of meer keuzedelen. Met een keuzedeel kun je je opleiding verbreden of verdiepen en je richten op doorstroommogelijkheden. In overleg met instellingen en bedrijven uit de regio ontwikkelen we per opleiding de keuzedelen. Zo sluit je opleiding nog beter aan op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De juiste keuzedelen volgen, helpt je dus na de opleiding bij het vinden van een baan. Of bij het doorstromen naar een vervolgopleiding.

Versneld traject, niveau 2

Tijdens de intake bekijken we je schoolresultaten, motivatie, taalvaardigheid, ICT-kennis en werkervaring. Als blijkt dat je succesvol kunt versnellen, dan bestaat de mogelijkheid om deze tweejarige opleiding in één jaar af te ronden. 

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als medewerker ICT installeer en onderhoud je systemen. Je past ze aan en haalt ze uit elkaar. Ook installeer en onderhoud je hard- en software, besturingssystemen en standaard applicaties. Verder leg je bekabeling en bedrading aan. Je ondersteunt medewerkers bij het oplossen van ICT-problemen.

Als medewerker ICT support krijg je te maken met klanten en opdrachtgevers. Het is belangrijk dat je nieuwsgierig bent en dat je graag problemen onderzoekt om vervolgens een oplossing te vinden. Je werkt zelfstandig en je komt vlot in actie tegenover de opdrachtgever of klant. Verder ben je nauwkeurig en precies, ben je creatief, klantgericht en neem je initiatief. Je voert alle werkzaamheden in opdracht uit en houdt zich strikt aan de geldende regels, instructies en procedures. Wanneer iets afwijkt van de opdracht, overleg je direct met jouw leidinggevende

In de ICT is volop werk en je hebt veel carrièrekansen. Je kunt na deze opleiding aan de slag bij een ICT-dienstverlener of op de ICT-afdeling van een bedrijf.

Verschil tussen BOL en BBL

Verschil tussen BOL en BBL

Je kunt kiezen tussen de beroepsopleidende leerweg (bol) en de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Bij beide leerwegen volg je een deel van de opleiding in de praktijk. We noemen dit deel de beroepspraktijkvorming. Beide leerwegen leiden op voor hetzelfde diploma. Het verschil tussen beide leerwegen is de tijd die je doorbrengt op school of bij je leerwerkbedrijf.

Doe je een bol opleiding dan volg je lessen op school en doe je praktijkervaring op in stages. Minimaal 20% van de studieduur bestaat uit stage. De periodes waarin je praktijkervaring opdoet kunnen per opleiding verschillen. Ook de duur van je stage verschilt per opleiding.

Wie kiest voor een bbl opleiding gaat direct aan de slag bij een leerwerkbedrijf. Je werkt 3 of 4 dagen per week en je komt één of twee dagen per week naar school. Bij je leerwerkbedrijf breng je de theorie in de praktijk met behulp van je praktijkopdrachten. Als je je inschrijft voor een bbl opleiding, dan heb je een leerwerkplek nodig vanaf de start van je opleiding. Erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Je kunt ons natuurlijk altijd om advies vragen.

Bij sommige opleidingen is het mogelijk de bol opleiding in deeltijd te volgen. Bij deze variant krijg je gemiddeld twee dagen in de week les op school en je loopt ook regelmatig stage.

Let op: Het kan zijn dat je al relevante werkervaring hebt, de zogenaamde ‘eerder verworven competenties’ (EVC). Dan kun je misschien je opleiding verkort volgen. Neem daarvoor contact op met de contactpersoon die bij deze opleiding vermeld staat.

Toelatingseisen

Toelatingseisen

  • basisberoepsgerichte leerweg of kaderberoepsgerichte leerweg: je hebt je vmbo-diploma
  • theoretische leerweg: je hebt je mavo- of vmbo-diploma
  • gemengde leerweg: je hebt je mavo-vbo- of vmbo-diploma
  • je bent over naar 4 havo of 4 vwo
  • je hebt een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • je hebt een assistentenopleiding voltooid voor hetzelfde beroep of dezelfde richting


Doorstroomregeling vmbo mbo*:
- bij doorstroom naar dezelfde sector: geen aanvullende eisen; 
- bij doorstroom vanuit Zorg & Welzijn, Landbouw of Economie naar Techniek** is als aanvullende voorwaarde gesteld dat het vak wiskunde dan wel natuur- en scheikunde I deel heeft uitgemaakt van het examen 

*Bron: doorstroomregeling vmbo beroepsonderwijs (www.wetten.nl) 
**Let op dit geldt niet voor de ICT-opleidingen. 

Opleidingskosten

Opleidingskosten

Lesgeld (en cursusgeld) zijn vaste bedragen die je elk studiejaar betaalt om onderwijs te volgen.

Kosten voltijds-mbo (bol)
Het schooljaar begint officieel op 1 augustus. Wie op 1 augustus 18 jaar of ouder is en voltijds mbo volgt, moet voor dat schooljaar lesgeld betalen (€ 1.202,- in 2020/2021). Je krijgt hierover automatisch bericht. Of je lesgeld of cursusgeld moet betalen, hangt af van het soort opleiding dat je volgt, je leeftijd en de wijze van inschrijving.

Wel lesgeld betalen
• Je bent op 1 augustus 18 jaar of ouder; en
• Je gaat een voltijds beroepsopleidende leerweg (bol) in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) volgen.

Geen lesgeld betalen
Word je na 1 augustus 18 jaar, dan hoef je geen lesgeld voor het desbetreffende studiejaar te betalen. Studenten die een bbl-opleiding volgen betalen ook geen lesgeld (wel cursusgeld). Hoe lesgeld betalen Lesgeld betaal je niet aan Techniek College Rotterdam maar aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO-IBGroep).

Je geeft aan hoe je wilt betalen:
• in 1 keer of 
• in 6 termijnen, via automatische incasso of per acceptgiro.

Teruggave lesgeld (voltijd-bol)
Lesgeld betaal je niet aan Techniek College Rotterdam maar aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO-IB-Groep). Er zijn verschillende situaties waarin je lesgeld kunt terug vragen. Geldt dit voor jou, dan kun je een verzoek indienen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) (voorheen IBGroep).

Opleidingsspecifieke kosten
Voor opleidingsspecifieke kosten vindt geen restitutieplaats. Boeken kunnen eventueel terugverkocht worden aan de leverancier. Studenten zijn hiervoor zelf verantwoordelijk.

Meer informatie
Voor meer informatie over studiefinanciering en collegegeldkrediet kun je terecht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

De verplichte intake-activiteiten van IT & Online zijn:

  • een gesprek om samen te onderzoeken of de opleiding goed past
  • proef studeren om in de praktijk te ervaren hoe de lessen van de opleiding zijn
  • een inhoudelijke opdracht om te kijken of de inhoud van het beroep bij je past

Deze intake-activiteiten zijn alle drie verplicht. Wanneer de school na één of twee van de drie intake-activiteiten weet dat de opleiding bij je past vertelt de school je dat en hoef je niet meer aan de andere intake-activiteiten mee te doen.

De opleidingen van IT & Online worden gegeven op meerdere locaties. Er kan verschil zijn in het precieze tijdstip waarop de locaties de intake-activiteiten uitvoeren. De locatie waar je wilt gaan studeren nodigt je uit voor de intake-activiteiten op die locatie. Er zijn in ieder geval intake-activiteiten in de maanden januari, februari, maart en april.

Aanmelding StructuurKlas
In de StructuurKlas zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Studenten, ouders en begeleiders kunnen aangeven belangstelling voor de klas te hebben. Er wordt aan gewerkt om zoveel mogelijk plaatsen beschikbaar te stellen. Je kunt opgeven dat je belangstelling voor deze opleiding hebt. Je wordt dan op de lijst geplaatst. We informeren je zo snel mogelijk over de verdere procedure. We kunnen je helaas niet verzekeren van een plek binnen deze opleiding. 

De aanmelding verloopt iets anders dan bij de gebruikelijke opleidingen. Kijk hiervoor bij de opleiding Structuurklas Medewerker ICT support.

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor informatie over erkende leerbedrijven kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Je kunt direct na deze opleiding aan de slag. Of je kiest voor een vervolgopleiding op niveau 3, zoals Allround medewerker IT systems and devices.

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je iets anders, kijk dan ook eens bij Allround medewerker systems and devices (niveau 3).

 

Aanmelden

CREBO
25607
Niveau
2
Traject
bol
Duur bol
2 jaar
Startmoment(en)
  • augustus 2022