Techniek College Rotterdam leidt op in zelfgebouwde fabriek

Wanneer
15 november 2021
Door
Redactie
Hoe sluiten techniekopleidingen nu het beste aan bij de praktijk? Techniek College Rotterdam streeft ernaar om leerlingen van de Proces & Maintenance-opleidingen zoveel mogelijk in de praktijk op te leiden.

Afgelopen jaar konden de eerstejaars leerlingen daarom al in de eigen biodieselfabriek van de opleiding aan de slag. ,,Het gat tussen praktijk en theorie wordt steeds kleiner. En daar profiteren zowel leerlingen als de bedrijven in de Botlek van. ”Eerstejaars studenten van mbo-opleiding maintenance en procestechniek zaten afgelopen jaar minder met hun neus in de boeken. En dat is helemaal niet erg, want in de vrijgekomen tijd gingen ze aan de slag in de biodieselfabriek die de opleiding in samenwerking met partners heeft gebouwd op de RDM-campus in Rotterdam. Deze fabriek zet gebruikt frituurvet om naar biodiesel. Door de fabriek in de lesprogramma’s van de studenten te integreren, leren de studenten hoe het is om als operator in een industriële omgeving te werken.

Boeken worden vervangen door praktijk

Erik Boehlé, docent maintenance en procestechniek, is betrokken bij de bouw van de biodieselfabriek als projectleider. Vanuit die rol is hij actief betrokken bij het bedrijfsleven in de regio. ,,De fabriek is eigenlijk niet gebouwd om stoffen te produceren, maar om leerlingen op te leiden”, vertelt Boehlé. ,,Een productiefabriek wil zoveel mogelijk automatiseren, maar daar leren onze leerlingen minder van. Deze fabriek is ook wel geautomatiseerd, maar er zit nog heel veel werk voor de operators in, zodat leerlingen alle aspecten van hun latere beroep tegen kunnen komen. Daar leren ze veel van. Plaatjes in een boek zijn vervangen door een heuse praktijkervaring. Leerlingen hier zijn altijd blij als ze de handen uit de mouwen kunnen steken. Nu kan dat dus als in het eerste jaar, dankzij deze fabriek.”

"De fabriek is niet gebouwd om stoffen te produceren, maar om studenten op te leiden" 
Erik Boehlé, docent Techniek College Rotterdam

Lees hier het hele artikel.