Bedrijven hebben chemietalent hard nodig

Wanneer
19 mei 2022
Door
Redactie
Jong chemietalent? Bij LyondellBasell – producent van chemische halffabricaten - zijn ze meer dan welkom, zegt global business director Ronald van Klaveren.

Ronald van Klaveren is zakelijk verantwoordelijk voor tien fabrieken wereldwijd (waarvan twee in Rotterdam), maar deze middag verzorgt hij een gastles aan studenten van Techniek College Rotterdam die gekozen hebben voor de uitstroomrichting chemisch-fysisch analist. ‘De energietransitie is de grootste uitdaging. We hebben jonge mensen nodig die ons daarbij willen helpen.’

Op de vraag waarom de chemische industrie zo belangrijk is, hoeft Van Klaveren eigenlijk niks te zeggen. In plaats van een antwoord te geven, pakt hij twee attributen die min of meer toevallig op tafel liggen: een pen en zijn smartphone. Ook wijst hij naar zijn kleren. De boodschap is duidelijk: het overgrote merendeel van de spullen die wij gebruiken, bestaat uit chemische halffabricaten.

LyondellBasell maakt onder meer halffabricaten voor producten voor persoonlijke verzorging, verpakkingen voor verse voedingsmiddelen, lichtgewicht plastic, extra sterke bouwmaterialen, automobielcomponenten, biobrandstoffen, duurzaam textiel en medische toepassingen. Bij LyondellBasell -met hoofdkantoor in het Amerikaanse Houston - werken wereldwijd circa 19.000 mensen. Daarvan werken er zo’n 1600 in Nederland.

"Met alleen een goed salaris kom je er niet meer: de huidige generatie vindt het vooral ook belangrijk om binnen een organisatie te kunnen groeien als mens"
Ronald van Klaveren

Lees hier het hele artikel.