Rotterdamse mbo-bouwkundestudenten op 15 juni in finale van SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge

Wanneer03 juni 2022
DoorRedactie
Rotterdamse derdejaars mbo-bouwkundestudenten van Techniek College Rotterdam staan op 15 juni in de finale van de nationale bouwontwerpwedstrijd SMARTCirculair 2022 in Amersfoort.

Met hun vernieuwende, CO2-vriendelijke ontwerp voor de duurzame herontwikkeling van een rijksmonumentaal pand tot een businesshotel op het Quarantaineterrein in het Rotterdamse havengebied hopen ze hoge ogen te gooien. De wedstrijd brengt onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar door een echte ontwerpopdracht in de praktijk te brengen. In dit geval is de non-profitorganisatie BOEi, eigenaar van het terrein en het pand, de opdrachtgever van het Rotterdamse studententeam. 15 teams uit het hele land doen aan de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge mee. De winnaars ontvangen een geldprijs van 5.000 euro.

Van rijksmonumentaal pand tot businesshotel
De 20 bouwkundestudenten hebben alle vertrouwen in hun ontwerp. Volgens Sjoerd Postema, teamcaptain en middenkaderfunctionaris Bouw bij Techniek College Rotterdam is het bijzondere eraan dat er veel materialen worden (her-)gebruikt die niet erg bekend zijn en bovendien CO2-absorberend zijn, zoals mycelium (wortels van een paddenstoel), blueblocks (gemaakt van zeewier) en biochar (afwerkplaatmateriaal). “Vanuit SMARTCirculair hebben wij de opdracht gekregen om een pand te herontwikkelen. Dit moet volledig duurzaam en circulair. Het monumentale pand heeft een oude ‘haven-uitstraling’. Ons team heeft het herontwikkeld naar een businesshotel. Zo gebeurt er wat met het gebied en is het daarnaast goed voor de haven waar over het algemeen de klanten van het hotel vandaan zullen komen. Bij ons ontwerp maken we voor de energie- en warmtevoorziening onder meer gebruik van een PhotobioReacter. Dat is een soort biomassa-installatie. Ook gebruiken we een zout hydraatvat waarmee we warmte kunnen opslaan. En gebruiken we zonnepanelen en windmolens van zo’n 15 meter hoog. Het zou fantastisch zijn als ons idee werkelijkheid wordt.”

Samen aan de slag
Opdrachtgever BOEi is blij met de inbreng van de bouwkundestudenten. “We hebben het Quarantaineterrein, inclusief negen gebouwen, in 2021 overgenomen van Havenbedrijf Rotterdam. Het is ons doel om cultureel erfgoed te restaureren en herbestemmen. Met respect voor het terrein gaan we samen aan de slag om er iets moois van te maken. Het ontwerp voor de herontwikkeling van het pand tot businesshotel is een mooie eerste stap daartoe”, zegt Rutger Polderman van BOEi.

Publiekscampagne
Geïnteresseerden en mensen die enthousiast zijn geraakt door het ontwerp van de Rotterdamse studenten kunnen vanaf 3 juni stemmen via www.smartcirculair.com/stemmen. “We hebben een publiekscampagne ontwikkeld om de aandacht te vestigen op ons idee. Komende weken delen we flyers uit op drukke plekken, zoals winkelcentrum Zuidplein en Metrostation Beurs, maar ook op alle locaties van Techniek College Rotterdam en BPV-bedrijven. Verder zijn we online actief via LinkedIn, Facebook en Instagram. Iedereen die ons support en zijn/haar stem op ons uitbrengt, willen we bij voorbaat al hartelijk bedanken”, aldus Postema.

Breder en groener denken
Henrik Stevens, algemeen directeur van Techniek College Rotterdam: “We laten onze bouwkundestudenten via projectgestuurd onderwijs, waaronder deze challenge, kennismaken met circulariteit. Ook goed is dat SMARTCirculair stimuleert om breder en groener te denken en niet vast te houden aan traditionele bouwideeën. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als ons team de finale ook wint, want dat is met de twee keren die we tot nu toe hebben meegedaan helaas nog niet gebeurd. Wel wonnen we met een van onze teams in 2020 een Special Award voor het overkomen van uitdagingen in de samenwerking tijdens het begin van de coronapandemie. Maar we komen steeds een stapje dichterbij."

Meer informatie