Terugblik op een geslaagde mbo-hbo hackathon zorg & techniek

Wanneer
11 mei 2023
Door
Redactie
Donderdag 20 april jl. gingen zo'n 100 studenten van Albeda Zorgcollege, Zadkine Gezondheid Welzijn & Sport College, Techniek College Rotterdam en Hogeschool Rotterdam, hbo-Verpleegkunde tijdens de 4e editie van de Rotterdamse zorg & techniek mbo-hbo hackathon aan de slag met actuele vraagstukken van verschillende zorginstellingen.

Terugblik op een geslaagde mbo-hbo hackathon zorg & techniek

Donderdag 20 april jl. gingen zo'n 100 studenten van Albeda Zorgcollege, Zadkine Gezondheid Welzijn & Sport College, Techniek College Rotterdam en Hogeschool Rotterdam, hbo-Verpleegkunde tijdens de 4e editie van de Rotterdamse zorg & techniek mbo-hbo hackathon aan de slag met actuele vraagstukken van verschillende zorginstellingen.

Creatieve oplossingen
Een hackathon is een workshopachtige activiteit waarin in groepjes creatieve oplossingen voor alledaagse problemen worden bedacht én uitgewerkt. Er wordt gewerkt vanuit een 'Hoe kunnen we ……' vraag. Het resultaat is bijvoorbeeld een prototype of een proefmodel. 

In totaal waren er deze dag vijf sessies. Tijdens de eerste sessie werkten de groepen aan de probleemdefiniëring. Tijdens de andere sessies gingen de studenten aan de slag met het genereren van ideeën. Daarnaast konden de studenten tussendoor twee workshops volgen: 'pitchen' door Nederlands kampioen pitchen' Jouri Schoemaker en 'prototype bouwen' door Scrap XL. Het beste idee werd daarna verder uitgewerkt en tijdens de laatste sessie gepresenteerd aan de vakjury, bestaande uit Onno Helder (Erasmus MC - Create4Care), Annette Koedood (ZIA), Olaf Staar (DSW), Pim Kistemaker (Antes) en Adri Westmaas (IT campus).

Het prijswinnende concept
Hoe komt de hulpverlener eenvoudig naar binnen bij mensen om de nachtzorg te verlenen zonder een bos met sleutels? De prijswinnende groep met een antwoord op deze vraag had een aantrekkelijke pitch waarin ook een demo van de app Veilig Thuis werd getoond. Mooi staaltje samenwerking van studenten uit verschillende disciplines.

Tweede en derde prijs
De tweede prijs ging naar de groep die een concept had bedacht voor het verminderen van de werkdruk voor medewerkers in de GGZ en het slim aansluiten bij de vraag van hulpverleners via een app. De derde prijs was voor het groepje dat een concept had bedacht om stagebedrijven meer inzicht te geven in de schoolopdrachten en wat daarbij voor de individuele student van belang is.

Create4Care
De eerste prijswinnaars worden uitgenodigd voor bezoek aan Create4Care in het ErasmusMC. Een afdeling waar zorgprofessionals, patiënten en studenten innovatieve oplossingen ontwikkelen voor betere, veiligere en efficiëntere werkomstandigheden en patiëntenzorg.

We kijken terug op een zeer geslaagde en inspirerende dag waar mbo en hbo studenten goed hebben samengewerkt. De opdrachtgevers waren positief verrast over de oplossingen. Bekijk hier de aftermovie en het online fotoalbum.


Aan deze editie werkten mee: AntesDSW ZorgverzekeraarFranciscus Gasthuis & VlietlandZorg Innovatie Academie (ZIA) en Lelie zorggroep.