Maritieme carrière-oriëntatie tijdens Wereldhavendagen

8 juli 2021

De 44e editie van de Wereldhavendagen vindt plaats op 3, 4 en 5 september 2021 in Rotterdam. Zoals ieder jaar is er tijdens het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland veel aandacht voor jongeren, carrière en instroom. Met het thema ‘Port Of Opportunities’ zet de organisatie dit jaar de schijnwerper op alle kansen en mogelijkheden die de Rotterdamse haven te bieden heeft voor een maritieme of technische carrière.

Na een grotendeels digitale editie in 2020 bieden de huidige maatregelen rond covid-19 tijdens de 44e editie van de Wereldhavendagen de mogelijkheid voor verschillende kleinschalige programmaonderdelen. Scholieren en studenten kunnen hierbij weer op verschillende manieren kennismaken met de kansen van een carrière in de haven, op zee of op een binnenvaartschip.

Werken bij de Koninklijke Marine?
Op de Parkkade strijkt de Koninklijke Marine neer met de ‘Koninklijke Marine Experience’. Via een educatief en interactief programma zullen de aanwezige mariniers jonge bezoekers voorlichten over de mogelijkheden van werken bij de Koninklijke Marine. Er zijn een hindernisbaan, wapentuig en materieel aanwezig, net als diverse schepen: landingsvaartuigen, het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland en de mijnenjager Zr. Ms. Schiedam.

Bij innovatieve stands kunnen bezoekers door middel van virtual reality en esports een digitale kijk nemen in het leven van de mariniers. Ook zijn er stands waarin bezoekers van alles leren over het wapen en uitrusting die mariniers gebruiken bij missies in de zwaarste omstandigheden.

Middelbare scholen kunnen op vrijdag terecht, in het weekend is de Experience geopend voor alle jongeren en studenten. Geïnteresseerden moeten wel van tevoren een tijdslot reserveren via de website van de Wereldhavendagen.

Programma’s die je niet mag missen!
Naast het programma dat de Koninklijke Marine aanbiedt, kunnen studenten de arbeidsmogelijkheden ontdekken die er zijn in de Rotterdamse haven. Tijdens het seminar ‘Werken in de Rotterdamse haven’ worden studenten gewezen op de diverse (arbeids)mogelijkheden én worden de studenten direct klaargestoomd voor het werkveld met een praktische workshop over solliciteren en het opmaken van een goede CV! Het programma vindt plaats in het Maritiem Museum Rotterdam op vrijdag 3 september. Om een ticket te bemachtigen ga je naar de website.

Verder kunnen alle soorten mbo-, hbo- en wo-opleidingen zich aanmelden voor de Wereldhavendagen hackathon! Diverse havenbedrijven leggen verschillende vraagstukken op tafel en dagen de studenten uit om met dé oplossing te komen!

Daarnaast is er is dit jaar een bijzonder nieuw programma: een 'Real Life Game' in de Schiecentrale, een soort escaperoom die samen met Provincie Zuid-Holland wordt ontwikkeld. Kijk voor alle mogelijkheden op de educatie-pagina op de website van de Wereldhavendagen.

Over de Wereldhavendagen
De Wereldhavendagen in Rotterdam trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers en is daarmee het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. De 44e editie staat gepland voor 3, 4 en 5 september 2021. Het thema is ‘Port Of Opportunities’, waarbij jong en oud de kans hebben om de mogelijkheden van de Rotterdamse haven te ontdekken. Vanwege de geldende maatregelen rond covid-19 voor grote, openbare publieksevenementen bestaat het programma uit een online deel en diverse, kleinschalige fysieke onderdelen en excursies waarbij te allen tijde aan de geldende maatregelen kan worden voldaan.

De hoofdsponsors van de Wereldhavendagen zijn Port of Rotterdam en Rotterdam Festivals. De Koninklijke Marine is hoofdpartner. Kijk voor meer informatie over het evenement op wereldhavendagen.nl.

 

Meer artikelen