"Wij leiden op voor de arbeidsmarkt, daar hebben we het bedrijfsleven hard bij nodig"

25 november 2020

De samenwerking tussen Techniek College Rotterdam en het bedrijfsleven staat volgens Nick Damsma volop in de steigers. De docent van de opleidingen IT & Online vergelijkt het proces met het beklimmen van een ladder. ,,We zetten steeds een stapje omhoog, maar dat heeft wel tijd nodig. Een relatie bouw je immers op.”

Op dit moment wordt er al prettig samengewerkt met onder meer de ‘vrienden van de school’, die nuttige informatie delen. Maar er valt nog winst te behalen door het bedrijfsleven meer bij het onderwijs te betrekken. ,,Elkaar nog beter leren kennen, nog meer echte bezoeken op locatie brengen. Daar ligt de sleutel. De rol van de BPV-begeleider, die vaak de contacten onderhoudt, is daarbij heel belangrijk. Daar zijn we ons terdege van bewust. Wij leiden tenslotte op voor de arbeidsmarkt, daar hebben we het bedrijfsleven hard bij nodig”, aldus Nick.

De voordelen van co-creatie, waarbij het onderwijs via samenwerking tot stand komt, zijn legio. ,,Allereerst helpt het ons als studenten in de praktijk kunnen oefenen. Daarmee kun je het gat dichten tussen school en de werkvloer, zodat je voorkomt dat het onderwijs te theoretisch wordt. Daarnaast is het een voordeel als studenten bedrijven kunnen bezoeken en met de daar voorhanden zijnde apparatuur kunnen werken. Wij kunnen best een bedrijfsomgeving nabootsen, maar dat blijft gesimuleerd. Terwijl het heel motiverend is om te zien wat je gaat doen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat je alles wat je leert eerder opslaat als je het ook voelt en aanraakt”, vertelt hij.

“Het is voor studenten erg motiverend om op het bedrijf te zien wat ze gaan doen.”

Een andere mooie vorm van samenwerking is het verzorgen van gastlessen door medewerkers van bedrijven. ,,Een mooi middel, dat een verrassingselement met zich meebrengt en daardoor prikkelend is voor de studenten. Een ander gezicht voor de klas heeft sowieso effect”, weet Nick. De gastdocenten worden altijd bijgestaan door docenten van Techniek College Rotterdam, dus is het niet nodig om een bepaalde drempel te ervaren. Vanuit het eigen docententeam bestaat bovendien een behoefte om af en toe zelf een stage te lopen bij een bedrijf. ,,Een dagje meedraaien kan erg nuttig zijn. Zo blijf je up to date over de manier waarop gewerkt wordt. Het zou mooi zijn als we dat via de relatie met het bedrijfsleven kunnen meepikken”, sluit hij af.

Meer artikelen