Allround Metselaar

Allround Metselaar

Stap voor stap naar boven. De trap op naar de voordeur met ronde bogen. Dat is het werk van een Allround metselaar. Steen voor steen metsel jij bijzondere stukken muur, trap en gevel. Dankzij jou wonen en werken mensen op een stevige en veilige plek, die er ook nog eens mooi uitziet.

In het kort

Draag jij jouw steentje bij?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Geef jou een bouwtekening met een stapel stenen en jij bouwt er een paleis van. Je bent gemotiveerd om steeds weer nieuwe dingen bij te leren. Je kunt zelfstandig werken. Maar het liefst bouw je samen met collega’s. En je vindt het ook leuk om anderen aan te sturen. Je let erop dat er veilig gewerkt wordt. Op jou kan je bouwen.
Ontdek de locatie

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Allround Metselaar ontdek je alles over verschillende soorten steen, lijm en specie. Je leert om zelfstandig te werken aan ingewikkelde stukken metselwerk. Van een sierlijke boog tot een bijzondere trap. Jij leert hoe je bouwtekeningen leest, hoe je metselt, hoe je de stenen voegt en netjes afwerkt.  

Je ontdekt ook hoe je bestaand metselwerk schoonmaakt. Je leert om collega’s te begeleiden in het metselen. En je ontdekt alles over veilig werken. Zowel in wat je maakt, als in het werk op de bouwplaats. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Collega's begeleiden
 • Bogen, trappen en muren metselen of repareren
 • Uitzetten, maatvoeren en bouwstellen

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf een gebouw ontwerpen
 • Een deur timmeren
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Vaktheorie Metselen
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. En 1 dag per week kom jij naar school en volg je theorielessen. Je kunt er ook voor kiezen om 5 dagen te werken en 2 avonden per week de theorielessen te volgen. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.  

Kies jouw leslocatie

Schiedam óf Middelharnis

Langeweg 111 (Beroepscampus), Sommelsdijk (Middelharnis) 
De Beroepscampus is de nieuwe onderwijslocatie op Goeree-Overflakkee waar je de doorlopende leerlijn vmbo-mbo kunt volgen. Een plek waar leerlingen, studenten, het bedrijfsleven en scholen uit de regio samenkomen.

Schiedamseweg 245, Schiedam 
In Schiedam vind je een mooie locatie. Het is er groot en rolstoeltoegankelijk. Het is maar een paar minuten lopen vanaf station of halte Schiedam Nieuwland. Je komt hier met de metro, bus 51 én tram 21 of 24. En die boterham met koffie, haal je in de kantine.  

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Als allround metselaar werk je op een bouwlocatie, deze verschilt per project. Student Roy vertelt over zijn stage van de opleiding Allround metselaar.

Beroepen na de opleiding

Het is een mooie dag om muren te metselen. En niet zomaar muren. Een ronde boog als opening naar de woonkamer, een karakteristieke schoorsteen en een muizenrooster – dat is een stuk ruimte tussen de muren waar warme en koude lucht kan ontsnappen.

Soms ga je in je eentje op pad om een schoorsteen te repareren. Je vervangt een kapotte steen en herstelt de lijm. Zo die ziet er straks weer uit als nieuw. Maar je werkt ook vaak samen met collega’s. Je bouwt dan bijvoorbeeld mee aan een groot project waar je misschien wel 138 woningen metselt. Zo zorg je samen voor stevige huizen die de kou buiten houden.  

Als allround metselaar bouw jij mee aan de meest bijzondere projecten. Wie weet werk je bij een bouwbedrijf. Of misschien heb je je eigen bedrijf.  Eén ding is zeker: je ziet direct het resultaat van wat je gemaakt hebt.

Deze skills heb je nodig

 •  Lef om bouwkundige uitdagingen aan te durven
 • Je kunt goed samenwerken
 • Je werkt vakkundig en netjes

Deze niet (altijd)

 • Je wacht op instructies
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je houdt je handen schoon

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie.

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Piet van Asperen

Piet van Asperen

Praktijkinstructeur Timmeren

Heb je vragen over deze opleiding? Ik help je graag.

Christiaan van Vugt

Christiaan van Vugt

Docent bouwtechniek

Ik heb ruim 12 jaar ervaring als timmerman. Ik vind het leuk om jou op te leiden tot vakman. Iemand die trots kan zijn op zijn werk.

Arjan de Rooij

Arjan de Rooij

Docent bouwtechniek

Ik leer studenten graag de nieuwste ontwikkelingen in de bouw, zoals het neerzetten van energieneutrale woningen.