Eerste monteur middenspanningsdistributie

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25766
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Eerste monteur middenspanningsdistributie

 • Duur
  2 jaar
 • Niveau
  3
 • CREBO
  25766
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Met deze opleiding kun je het hele schooljaar starten

Dankzij jou zitten de grootste fabrieken, luchthavens en woonwijken nooit in het donker. Iedereen kan erop vertrouwen dat ze veilig gebruik kunnen maken van de stroom. En is er een storing? Dan sta jij als eerste monteur middenspanningsdistributie met je team klaar om het te fiksen.

In het kort

Jij houdt de touwtjes in handen

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Kou, regen, hitte: als eerste monteur middenspanningsdistributie doorsta jij het allemaal zonder moeite. Je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Voor je eigen werk en voor de taken die je uitdeelt aan collega's. Hoe groter de puzzel, hoe breder jouw glimlach. Jij denkt altijd 4 stappen vooruit en stopt pas als een storing veilig is opgelost.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding eerste monteur middenspanningsdistributie ga je aan de slag met spanningen tot wel 25.000 volt. Je leert monteren, onderhouden en repareren. Ook geef je leiding aan collega's en verdeel je het werk. Je bent verantwoordelijk voor het hele team. Veiligheid staat voorop: voor jezelf, je collega's en de omgeving waar je aan het werk bent.   

Deze opleiding duurt maximaal 2 jaar. Je werkt 4 dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt alleen de theorielessen op school. Je leert dus een vak én je krijgt salaris. Tijdens de opleiding eerste monteur middenspanningsdistributie volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje om door te stromen naar een vervolgopleiding, zoals technicus elektrotechniek. 

Dit ga je doen

 • Leidinggeven aan collega’s
 • Voorbereiden van werkzaamheden
 • Tekeningen maken van wat je doet 

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Storingen in huis verhelpen
 • In je eentje werken 

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. 

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.   

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding Eerste monteur middenspanningsdistributie begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Schiedam CS

De theorielessen volg je op de locatie ZIP aan de Parallelweg 403 in Schiedam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. 

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerwerkbedrijf.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Het is om 6.45 uur nog stil buiten, maar jij bent al onderweg naar kantoor. Eerst verdeel je het werk tussen je collega's en dan ga je met je team op pad. Je ziet de verouderde elektriciteitskast al staan. Er komt 10.000 volt spanning binnen op de trafo, dit is een spanningsomvormer. In de trafo wordt de spanning omgezet naar 400 volt. Vandaag ga je deze verouderde spanningsomvormer vervangen voor een nieuwe. Heel wat knippen, monteren en testen van kabels.

Je gaat de kabels opnieuw aarden. En je zorgt er samen met jouw leidinggevende voor dat de installatie voor de klant weer draait. Je schrijft alle testresultaten op de opleverformulieren. En bespreekt de formulieren met je collega’s. Zij gaan deze testresultaten straks op de computer verwerken. 

Na de lunch werk je verder. Pas als je zeker weet dat iedereen in de woonwijk weer veilig gebruik kan maken van de stroom stop je ermee. Je oranje werkjas kan weer uit. En je helm weer af. Tijd om naar huis te gaan. Je bent benieuwd wat morgen brengt. Geen dag is hetzelfde in jouw vak. 

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt anderen aansturen
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel 
 • Je kan duidelijk uitleggen wat je hebt gedaan

Deze niet (altijd)

 • Je wacht op instructies  
 • De klus zo snel mogelijk klaren, want veiligheid staat voorop
 • Je bent creatief

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Abdellah Bella

Abdellah Bella

Docent Elektrotechniek

Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas. Dus wil je wat weten over de opleiding? Vraag het mij!