Eerste monteur woning

Eerste monteur woning

Een warm huis, veilig drinkwater en een brandslang waar je op kan vertrouwen als dat nodig is. Als Eerste monteur woning zorg jij ervoor dat iedereen thuis op een veilige manier gebruik kan maken van gas en water.

In het kort

Dankzij jou hebben mensen een warm huis en veilig drinkwater

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Het is altijd weer een puzzel. Hoe ga je beginnen? En wat ga je allemaal tegenkomen achter de muren? En onder de grond? Wat er ook gebeurt: jij houdt je hoofd koel. En je klust er lekker op los met je handen. Het liefst werk je op verschillende plekken. Met gezellige collega’s om je heen. Want naast het serieuze werk, is er ook een lolletje op z’n tijd.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Warm en koud stromend water, centrale verwarming, de cv-ketel, de brandbeveiliging voor in huis en de afvoer van het regenwater. Installatietechniek alles heeft te maken met de aan- en afvoer van water en gas. Tijdens deze opleiding leer je alles over de pijpleidingen en watertangen die je gebruikt als eerste monteur woning. Ook krijg je praktijkvakken zoals vaktekenen en meettechniek, monteren en bedraden.

Je leert nauwkeurig werken. Je ontdekt hoe je storingen voorkomt. En hoe je veilig werkt.

Dit ga je doen

 • Assistent begeleiden
 • Ketels, leidingen en pijpen plaatsen
 • Zelfstandig werken onder een projectleider
 • Werken in woningen, nieuwbouw en flats
 • Collega’s helpen tijdens het werk
 • Zorgen voor veilig drinkwater en verwarming

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Bestellingen plaatsen
 • Mails van klanten beantwoorden
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kan lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Daarnaast moet je goed kunnen rekenen als Eerste monteur woning. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap. Hier ontdek je bijvoorbeeld meer over hoe je sterk en fit blijft tijdens het werk. En over verschillende culturen.

Wiskunde
Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden. Of je eigen bedrijf te beginnen. En bijvoorbeeld om door te leren.

4dagen werken
1dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Vier dagen per week leer je daar het vak in de praktijk én je krijgt salaris!. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. Een dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.   

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Check dit verhaal

Als Eerste Monteur Woning leg je in de woningbouw of bij particulieren thuis o.a. cv-ketels en meterkasten aan en doe je het onderhoud van toestellen, waterleiding- en gasnetten.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Het is makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. En die lekkere bak koffie met uitgebreide lunch haal je in de kantine.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Studenttevredenheid
Deze opleiding
6.1
Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
70%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als vandaag werk je samen met je assistent monteur. Jullie zijn veel samen op pad en jij begeleidt je assistent bijvoorbeeld in het aanleggen van leidingen.

Je werkplek is: een nieuwbouwhuis. De muren zijn open om leidingen achter te leggen. Als alles netjes vastzit, geef je een collega opdracht om de boel weer zorgvuldig dicht te maken. De leidingen komen een stukje uit de muren. Daar verbind je de radiatoren aan. En in de keuken draai je wat pijpleidingen aan elkaar. Boven het keukenblok hang je een nieuwe ketel die warm water door de verwarming en uit de kraan laat stromen. Zo heb jij aan het einde van de dag weer een flinke puzzel opgelost.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent flexibel
 • Je bent handig en technisch
 • Je bent netjes en vriendelijk
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Je kunt goed samenwerrken
 • Je bent klantbewust

Deze niet (altijd)

 • Je kunt netjes tekenen
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je kunt goed plannen
 • Je kunt de kosten bewaken

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat zijn de toelatingseisen?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent

Ik werk bij Techniek College Rotterdam. Als je deze opleiding volgt, kom je bij mij in de klas.