Technisch Leidinggevende

 • Duur
  1 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25161
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Augustus 2024

Technisch Leidinggevende

 • Duur
  1 jaar
 • Niveau
  4
 • CREBO
  25161
 • Leerweg
  Werken & leren (BBL)
 • Start
  Augustus 2024

Techniek en mensen komen samen in jouw vak. Jij bouwt aan het team van monteurs in de installatietechniek én elektrotechniek. Ook praat je met hoofdaannemers en klanten. Je bewaakt de strakke planning. Je gaat voorop als er iets moet veranderen. En doet de eindcontrole. Zo zorg jij er als technisch leidinggende voor dat het project op rolletjes loopt.

In het kort

Jij houdt de boel draaiende

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je bent toe aan die nieuwe stap in je werk. Jij weet hoe je anderen kunt motiveren. En je vindt leuk om zelf ook mee te werken. En samen doelen te halen. Zie jij jezelf leidinggeven aan het team? Als technisch leidinggevende ga je geen uitdaging uit de weg. Je kunt snel schakelen en je maakt er een sport van om onderdelen snel bij de klant te krijgen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Deze opleiding is geschikt voor als je ambiteus bent, een leidinggevende functie ambiëert en al heel wat werkervaring hebt. In ongeveer 1 jaar tijd leer je wat er nodig is om een goede technisch leidinggevende te zijn. Zo ontwikkel competenties op het gebied van leiding geven, projectmanagement en risicobeheersing. Je gaat aan de slag met opstellen van projectplannen en het aansturen van collega’s. Het werk gaat door. Als de betonlaag in de machine staat te malen, is er geen tijd om lang over keuzes na te denken. De leidingen moeten klaarliggen. Jij schakelt tussen monteurs, hoofdaannemers en onderaannemers. 

Je leert omgaan met hoge werkdruk en hoe je het team op de werkvloer kan helpen. Na de opleiding technisch leidinggevende heb jij geen stressbal meer nodig. Jij houdt je hoofd koel. Je weet precies wat je aan je collega’s hebt. En zij aan jou. Wat je leert, breng je direct in de praktijk bij jouw leerwerkbedrijf. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje om je te verdiepen in duurzaamheid of ondernemersschap. En je kunt natuurlijk ook doorstromen naar een andere opleiding of naar het hbo.

Dit ga je doen

 • Collega’s leren ondersteunen  
 • Praten met hoofdaannemers en onderaannemers
 • Eindcontroles uitvoeren 

Dit niet (zo vaak)

 • In de werkplaats werken  
 • Bij klanten werken
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de praktijk leren, en op school. Behalve praktijklessen krijg je ook nog een stuk theorie. 

Rekenen
Nederlands
Engels
Loopbaan & Burgerschap
4
dagen werken
1-2
avonden naar school

Jouw leerbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf. Dit is het bedrijf dat je hebt gekozen of waar je al aan het werk bent. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 lesdag of 2 avonden per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten.      

Grote kans dat je al een werkplek hebt vóórdat je met de opleiding begint. Nog geen werkplek gevonden? Kijk op stagemarkt.nl. Want je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een erkende leerwerkplek hebt.

Dit is jouw leslocatie

Vlakbij station Rotterdam-Alexander

Prins Alexanderlaan 55

De theorielessen volg je op de locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam. Makkelijk bereikbaar met de trein, bus en metro. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch.

Bekijk alle locaties

Wat leer je tijdens -de opleiding

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Beroepen na de opleiding

Op zo’n dag als vandaag begeleid je collega’s. En je stuurt projecten aan op basis van tekeningen. Werknemers komen bij jou als ze hulp nodig hebben. En je gaat ook zelf het gesprek aan als iets nog beter kan. Zo werk je samen aan uitdagende doelen, zoals de installatie van een nieuwe cv-ketel tot het aansluiten van een warmtepomp. Verder ben je zelf ook graag met je handen bezig als technisch leidinggevende. Alles om de klant zo goed mogelijk te helpen en het project zo snel mogelijk klaar te hebben. 

Ingewikkelde installatie - die liever gisteren dan morgen klaar moet zijn? Laat dat maar aan jou over. Jij bewaakt de strakke planning en stuurt collega's aan. Want je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zo zorg je ervoor dat alles zo snel mogelijk gefikst is. En je controleert of het werk goed gedaan is.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent een techneut
 • Je houdt je hoofd koel onder druk
 • Je kunt goed praten met andere vakmensen

Deze niet (altijd)

 • Talenknobbel 
 • Je wacht op instructies
 • Diepgaande technische vakkennis

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding Technisch leidinggevende. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.  

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Raymond Jonkman

Raymond Jonkman

Docent installatietechniek

Ik leer mijn studenten graag de nieuwste technologieën tijdens mijn lessen installatietechniek.

Willem Tulp

Willem Tulp

Docent en coördinator Mobiliteit

Ik krijg er energie van om studenten op te leiden tot technisch specialist. Voor al je vragen kun je bij mij terecht.