Timmerman

Timmerman

Wil jij timmerman of timmervrouw worden? Tijdens deze bbl-opleiding maak jij alles van hout, beton en andere bouwmaterialen. Je timmert, schuurt, zaagt en schaaft. Zo help je mee met de bouw van een kantoor, bij de mensen thuis en in de werkplaats. Met deze mbo-opleiding sla jij de spijker op zijn kop. Elke dag weer. Jij bent de held met de hamer.

In het kort

Houd jij van hout?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locaties
Zelf een beton bekisting in elkaar timmeren of een kozijn repareren. Jij bent een alleskunner. Je vindt het tof om huizen en gebouwen nóg mooier te maken. Binnen of buiten in de kou? Jij kan alles aan. En je werkt buitengewoon precies. Recht, netjes en met de juiste maten. Je kunt zelfstandig werken, maar fikst het ook graag met je collega’s. Elke keer weer een andere uitdaging op een nieuwe plek. Daar word jij nou echt blij van.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij een klus in de bouw. Zo leer je inschatten welke materialen en gereedschap je nodig hebt om een klus te klaren. Je gaat een gereedschapslijst maken en je leert hoe je een bestek leest. Dat is een bouwtekening waarop je ziet wat er precies gemaakt moet worden. Met die tekening reken je uit welke maten je nodig hebt. Maar je leert ook om zelf een bouwtekening te maken, van bijvoorbeeld een dak of bouwkundig onderdeel van een woonhuis. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Je monteert en timmert
 • Je leest en begrijpt bouwtekeningen
 • Je luistert naar instructies

Dit niet (zo vaak)

 • Zelf ontwerpen
 • Collega's begeleiden
 • In je eentje werken

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Vaktheorie Timmeren
4
dagen werken
1
dag naar school

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen. 1 dag per week volg je theorielessen samen met je klasgenoten. Je kunt er ook voor kiezen om 5 dagen te werken en 2 avonden per week de theorielessen te volgen. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Kies jouw leslocatie

Schiedam of Middelharnis

Schiedamseweg 245, Schiedam
De locatie Schiedamseweg is goed bereikbaar met bus 51, tram 21 en 24 en metro. Op het schoolplein kun je je fiets of scooter parkeren. De locatie heeft een kantine waar je pauze kunt houden en wat te eten en drinken kunt kopen. Verder is de locatie rolstoeltoegankelijk. 

Langeweg 111 (Beroepscampus), Sommelsdijk (Middelharnis)
De Beroepscampus is de nieuwe onderwijslocatie op Goeree-Overflakkee waar je de doorlopende leerlijn vmbo-mbo kunt volgen. Een plek waar leerlingen, studenten, het bedrijfsleven en scholen uit de regio samenkomen.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Check dit verhaal

Student Richard vertelt over zijn ervaring als student bij de opleiding Timmerman.

Beroepen na de opleiding

Je bent de hele dag aan het sjouwen, tillen, timmeren, zagen, klimmen en lopen. Kortom, je bent superfit en sterk. Als timmerman of timmervrouw ben je niet de hele dag bezig met hout. Maar je werkt mee aan elke stap in de bouw: van het skelet van het gebouw tot het afmaken van de plinten.

Voor je begint, heb je goed nagedacht. Jij schat precies in welk materiaal je nodig hebt. Met welke hamer en zaag je gaat werken. En hoelang je bezig bent. En is de klus klaar? Dan controleer je of alles netjes en veilig is.

Je werkt bij een timmerbedrijf of een aannemer. Samen met je collega’s op de bouwplaats, bij iemand thuis of in de werkplaats. En misschien heb je straks wel je eigen timmerbedrijf. Jij bent een vakmens die alles maken kan. Nou en of.

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed luisteren
 • Je hebt oog voor veiligheid
 • Je hebt ruimtelijk inzicht

Deze niet (altijd)

 • Je kunt goed leidinggeven
 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je kunt strak plannen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Arjan de Rooij

Arjan de Rooij

Docent bouwtechniek

Ik leer studenten graag de nieuwste ontwikkelingen in de bouw, zoals het neerzetten van energieneutrale woningen.

Herwin Tjeertes

Herwin Tjeertes

Docent Timmeren

Vragen over deze opleiding? Je kunt bij mij terecht.

Christiaan van Vugt

Christiaan van Vugt

Docent bouwtechniek

Ik heb ruim 12 jaar ervaring als timmerman. Ik vind het leuk om jou op te leiden tot vakman. Iemand die trots kan zijn op zijn werk.