Autoschadehersteller

Autoschadehersteller

Jij repareert alles met 2 of meer wielen. Bijvoorbeeld auto’s, bedrijfswagens, campers of motoren. Van bumperhoekjes tot het vervangen van ruiten. En van demonteren tot plamuur- en lakwerk.  

In het kort

Herstel jij alles wat kan rijden?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Jij sleutelt thuis in de schuur ook aan alles met wielen. Je werkt namelijk graag met je handen. En netjes. Of het nu om een barst in de voorruit gaat, een deuk in de bumper of een roestplek op het dak. Als jij je werk gedaan hebt zie je niks meer van de schade. Tijdens de opleiding ben je ook al aan het werk. Zo kun je meteen alle theorie in de praktijk brengen. En je verdient direct geld!

Wat leer je tijdens de opleiding?

Stel je gaat deze opleiding volgen, wat kun je dan verwachten? Je gaat natuurlijk schades leren herstellen. Dat leer je vooral bij jouw leerwerkbedrijf. Op school volg je één dag per week Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.  

Bij het leerwerkbedrijf ga je écht aan de bak. Je begint met de demontage van auto’s. Ook ga je onderdelen voorbewerken voor de autospuiter. Daarna wordt de boel weer gemonteerd, gepoetst en afgeleverd aan een tevreden klant.  

Jouw leerstof is verdeeld over een paar kerntaken en werkprocessen. Het zijn opdrachten die je bij jouw leerwerkbedrijf gaat uitvoeren in de werkplaats. Maar er zit ook een stukje theorie bij.  

Kerntaken en werkprocessen

Dit ga je doen

 • Auto’s demonteren 
 • Onderdelen voorbewerken
 • Auto’s monteren 
 • Auto’s poetsen  
 • Uitdeuken zonder spuiten
 • Voertuigsystemen inregelen

Dit niet (zo vaak)

 • Spuiten
 • Klanten te woord staan
 • Onderdelen bestellen
 • Auto's afleveren
 • Schade opnemen

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je weet wat de standaardprocedures zijn. Je werkt als schadehersteller veel met verzekeringen samen. En daar horen allerlei regeltjes bij. Ook is het belangrijk dat je weet hoe een auto in elkaar zit. Hoe je de software in auto’s uitleest en dit begrijpt. Uiteindelijk ben je aan het werk aan de auto van een klant. Daar moet je ook goed mee overweg kunnen.  

Deze vakken kun je verwachten.  

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4werkdagen per week
1Lesdag per week
4uur zelfstudie per week

Jouw leerwerkplek

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Daar werk je vier dagen. Je werkt volledig mee in het bedrijf maar je moet ook dingen speciaal voor school doen. Zoals het (de)monteren van een trekhaak. Je hebt een vast aanspreekpunt op je werkplek, die jou op weg helpt. Fijn, want zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen.  

En één dag per week zit je in de schoolbanken. Dan volg je theorielessen samen met je klasgenoten. 

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je op weg bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar weet dat je pas aan de opleiding kunt beginnen als je een werkplek hebt.  

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus

De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus! Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima! Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.  

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Percentage geslaagde studenten
Deze opleiding
18%
Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Jij maakt voertuigen met schade als ‘nieuw’. Jouw dag begint en eindigt in de werkplaats. Waarschijnlijk werk je bij een autoschadeherstelbedrijf. Soms heeft een garage ook een schadeherstelafdeling.  

Je werkdag begint om 08.00 uur met je eerste werkorder. Je gaat direct aan de slag. De achterbumper van een Fiat Ducato demonteer je zorgvuldig zodat je collega kan gaan voorbewerken. Vervolgens staat er een montageklus op je te wachten: de leenauto met schade is gespoten en mag weer gemonteerd worden.  

Na de lunch duik je snel de werkplaats weer in. Er zijn vanochtend een paar auto’s met ruitschade binnengekomen. Die wil je het liefst dezelfde dag weer op weg helpen. De ruit met een barst gaat eruit, en de nieuwe zet je er direct in. Aan het einde van de dag weer een tevreden klant met een nieuwe ruit. Om 17.00 uur maak je nog even het klusje af waar je mee bezig bent. Zodat je de volgende ochtend in een opgeruimde werkplaats weer kunt beginnen.  

Deze skills heb je nodig

 • Je bent nauwkeurig 
 • Je werkt volgens de richtlijnen
 • Je zet door als het tegenzit

Deze niet (altijd)

 • Je levert een auto af
 • Je doet een bestelling voor
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Milou Hoefsloot

Milou Hoefsloot

Coördinator Mobiliteit niveau 2 opleidingen

Milou staat altijd klaar voor de studenten.