Autospuiter

Autospuiter

Van simpele, effen kleuren tot diepe levendige kleuren die uit wel 9 of meer verschillende lagen bestaan. De spuitcabine is je tweede thuis en er is geen kleur die jij niet kan spuiten! Als jij klaar bent met je werk dan ziet een auto er weer als nieuw uit.

In het kort

Spuit jij laag voor laag een auto als nieuw?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Je bent creatief, precies en je hebt regelmatig een knikkerbus in je hand. Ook heb je een goed oog voor oneffenheidjes. Dat je niet met één laag verf klaar bent snap jij wel. Eerst afplakken voordat je gaat schuren, gronden en nog eens schuren. Dan begin je pas aan de lak. Laag voor laag bouw je de kleur op. Alles wat de spuitcabine uit komt ziet er weer als nieuw uit zodra je klaar bent. Tijdens de opleiding ben je ook al aan het werk. Zo kun je meteen alle theorie in de praktijk brengen. En je verdient direct geld!

Wat leer je tijdens de opleiding?

Stel je gaat deze opleiding volgen, wat kun je dan verwachten? Je gaat natuurlijk auto’s leren spuiten, verf mengen en technieken om bijvoorbeeld metallic lak te spuiten. Dat leer je vooral bij jouw leerwerkbedrijf. Op school volg je één dag per week Nederlands, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Bij het leerwerkbedrijf ga je écht aan de bak. Je begint met de voorbewerking, het afplakken, schuren, gronden en weer schuren en spuiten. De ene keer spuit je een hele auto, maar vaak zijn het onderdelen zoals een bumper of een deur. Als jouw werk gedaan is wordt de auto weer gemonteerd, gepoetst en afgeleverd aan een tevreden klant. 

Ook volg je drie keuzedelen. Jij kiest welke keuzedelen je volgt. Ga jij voor meer kennis over één onderwerp of wil je juist andere vaardigheden leren. Hiermee bouw jij alvast aan je carrière.

Dit ga je doen

 • Auto’s afplakken
 • Onderdelen voorbewerken
 • Gronden
 • Schuren
 • Spuiten
 • Verf mengen

Dit niet (zo vaak)

 • Uitdeuken
 • Klanten te woord staan
 • Onderdelen bestellen
 • (De)montage
 • Auto’s afleveren

Vakken tijdens je opleiding

Het profieldeel van de opleiding bevat twee kerntaken: het voorbewerken van ondergronden en het spuiten van aflakmaterialen.

Het is belangrijk dat je weet wat de stappen zijn van voorbewerken en spuiten. Je werkt als autospuiter veel met je handen en staat een groot deel van de tijd in de spuitcabine. Je leert hoe je verf mengt en hoe je de verschillende lagen lak opbouwt. Ook is het belangrijk dat je weet welke kant je op moet spuiten. Vaak moet je slechts een deel van de auto spuiten in plaats van de hele auto. En als jouw werk erop zit is het niet de bedoeling dat je kunt zien waar je gespoten hebt.

Deze vakken kun je verwachten:

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4dagen per week werken
1lesdag per week
4uur zelfstudie per week

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Daar werk je vier dagen. Je werkt volledig mee in het bedrijf maar je moet ook dingen speciaal voor school doen. Je hebt een vast aanspreekpunt op je werkplek, die jou op weg helpt. Fijn, want zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen.

En één dag per week zit je in de schoolbanken. Dan volg je theorielessen samen met je klasgenoten.

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je op weg bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar weet dat je pas aan de opleiding kunt beginnen als je een werkplek hebt. 

Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus! Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima! Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 4 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Jij transformeert herstelde auto’s met een strak staaltje spuitwerk. Jouw dag begint en eindigt in de werkplaats, maar het grootste gedeelte van de tijd sta je in de spuitcabine. Waarschijnlijk werk je bij een autoschadeherstelbedrijf. Soms heeft een garage ook een schadeherstelafdeling.

Je werkdag begint om 08.00 uur met je eerste werkorder. Je stapt in je overall en gaat direct aan de slag. Het dak van een Fiat Punto heeft hagelschade opgelopen en moet opnieuw gespoten worden. Je hebt gisteren al voorbewerkt dus na het stofvrij maken van de wagen kun je direct aan de slag. Verf mengen, de kleur testen en spuiten maar. Vervolgens ga je direct door met het gronden van een bumper. Zodra deze droog is wordt ‘ie gespoten.

Na de lunch duik je snel de werkplaats weer in. Het is druk, en er liggen 4 bumpers op je te wachten om gespoten te worden. Je wilt ze het liefst vandaag allemaal nog klaar hebben zodat je collega’s morgen de auto’s kunnen monteren en weer voor het weekend meegeven aan de klanten. Om 17.00 uur plak je nog even het achterportier af van de Mercedes Vito zodat je daar morgen meteen aan kunt beginnen.

Deze skills heb je nodig

 • Je werkt nauwkeurig
 • Je werkt volgens de richtlijnen
 • Je hebt een scherp oog voor oneffenheden

Deze niet (altijd)

 • Je monteert een auto
 • Je doet een bestelling voor verf
 • Je werkt op een rustig tempo

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Milou Hoefsloot

Milou Hoefsloot

Coördinator Mobiliteit niveau 2 opleidingen

Milou staat altijd klaar voor de studenten.