Bedrijfsautotechnicus VEVA

Bedrijfsautotechnicus VEVA

Heb jij een passie voor Defensie en voor Mobiliteit? Dan past de VeVa-opleiding Bedrijfsautotechnicus misschien bij je. Je volgt een opleiding op mbo-niveau 2 en loopt stage bij Defensie. Ligt jouw toekomst als bedrijgsautotechnicus bij de Koninklijke landmacht of de Koninklijke luchtmacht? 

In het kort

Word jij bedrijfsautotechnicus bij Defensie?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Ben jij technisch en avontuurlijk aangelegd? Bij de VeVa opleiding Bedrijfsautotechniek leer je alles over voertuigonderhoud. Je leert in de praktijk in de werkplaats en haalt zo een waardevol technisch mbo-diploma. Tijdens je keuzedelen leer je militaire basisvaardigheden en doe je veel aan sport. Je stages loop je bij Defensie op de kazerne bij de Landmacht of de Marine. Zonder goed onderhouden materieel kan geen missie of oefening doorgaan. Je leert voor een belangrijk beroep die je bij Defensie of daarbuiten kan uitvoeren.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Ben je geïnteresseerd in techniek? En wil je ook graag een bijdrage leveren aan vrede & veiligheid? Bij Defensie komen allerlei verschillende voertuigen voorbij, zoals rupsvoertuigen en pantservoertuigen. Je doet onderhoudsbeurten, ververst olie en checkt banden. Alles om het materieel zo snel mogelijk weer in te kunnen zetten tijdens een oefening of uitzending. Ook doe je eletronische metingen, om uit te vinden wat er mis is met het voertuig. Hiervoor gebruik je de modernste apparatuur. 

Tijdens de opleiding doe je veel aan sport én laat je in je examenjaar je doorzettingsvermogen zien tijdens onze 24-uurs NOAD oefening (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan). Hieronder vind je een toffe film hiervan! 

Je leert het vak Bedrijfsautotechnicus (theorie en praktijk) aan Techniek College Rotterdam. Het keuzedeel VeVa wordt verzorgd door de Veiligheidsacademie.  

Dit ga je doen

 • Vloeistoffen controleren
 • Een accu vervangen
 • Een onderhoudsbeurt uitvoeren

Dit niet (zo vaak)

 • APK
 • Klanten helpen
 • Diagnose aan luchtdrukremmen stellen

Deze vakken krijg je

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de werkplaats leren. Op school krijg je ook nog een stuk theorie.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
Vaktheorie

Stage lopen

Je loopt een aantal periodes stage (BPV) op de kazerne, zodat je precies weet wat een baan bij Defensie inhoudt.

Om je kennis over bedrijfsauto's te verbreden, loop je ongeveer anderhalf jaar lang ook één dag in de week stage bij een burgerbedrijf.

Jouw leslocaties

Veiligheidsacademie en Scheepsbouwweg 1

De lessen en technische vakken volg je op Scheepsbouwweg 1  in Rotterdam bij Techniek College Rotterdam. Voor de militaire keuzevakken en sportlessen ga je naar Zadkine Veiligheidsacademie in Hoogvliet. 

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Met je VeVa-diploma ben je verzekerd van een baan bij Defensie. Er volgt wel een aanstellingskeuring die je succesvol moet afronden. Je gaat aan de slag bij de technische dienst van de Koninklijke Landmacht of Marine. Je bent verantwoordelijk voor onderhoud en reparatie van al het materieel. Alle voertuigen en wapensystemen zijn eigentijds en voorzien van de nieuwste snufjes, daarom werk je met de modernste technische apparatuur.  

Tijdens oefeningen ben je flexibel in je werk en zorg je dat alle voertuigen weer snel inzetbaar zijn. Wil je liever ergens anders werken dan bij Defensie? Na de opleiding heb je een volwaardig mbo-diploma niveau 2 op zak.

Deze skills heb je nodig

 • Samenwerken
 • Instructies opvolgen
 • Technisch inzicht

Deze niet (altijd)

 • Leiding geven
 • Organiseren
 • Complexe diagnose stellen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de VeVa-opleiding bedrijfsautotechnicus. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over de opleiding bedrijfsautotechnicus, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail de contactpersoon van de locatie. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Mieke Peltenburg

Mieke Peltenburg

Onderwijsteamleider Mobiliteit

Samen met ons fantastische team van mobiliteitsdocenten, bieden wij hoogwaardig onderwijs dat gericht is op de toekomst.