Eerste fietstechnicus

Eerste fietstechnicus

Jij bent dé specialist op het gebied van tweewielers, fietsen maar ook e-bikes. Je doet metingen, kent de techniek van verschillende soorten fietsen en kunt reparaties uitvoeren. Fietscomputers en aandrijvingen  hebben geen geheimen voor jou. Je stuurt collega’s in de werkplaats aan en werkt ook mee in de winkel.

In het kort

Voor het onderhoud van fietsen, bikes en e-bikes ben ik de specialist!

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Als eerste fietstechnicus zijn de complexe storingen en uitdagende reparaties voor jou. Dat kan met de komst van e-bikes alleen maar mét goede kennis van elektrotechniek. In de werkplaats ben jij de leidinggevende, stuur je collega’s aan en maak je de planning en werkorders. In de winkel sta je ook geregeld. Daar adviseer je klanten en verkoop je accessoires.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Stel je gaat deze opleiding volgen, wat kun je dan verwachten? Je gaat natuurlijk sleutelen aan fietsen en e-bikes. Je gaat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, reparaties doen en banden vervangen. Ook adviseer je klanten in de winkel. Dit leer je vooral bij jouw leerwerkbedrijf. Op school volg je ook nog de vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Ook volg je drie keuzedelen. Jij kiest welke keuzedelen je volgt. Ga jij voor meer kennis over één onderwerp of wil je juist andere vaardigheden leren. Hiermee bouw jij alvast aan je carrière.

Dit ga je doen:

 • Complexe reparaties uitvoeren
 • Onderdelen bestellen
 • Magazijnbeheer
 • Leidinggeven
 • Adviseren van klanten
 • Afhandelen van de verkoop

Dit niet (zo vaak):

 • Administratie
 • Telefoon aannemen
 • Offertes maken

Vakken tijdens je opleiding

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de werkplaats leren. Op school krijg je ook nog een stuk theorie.

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4werkdagen per week
1Lesdag per week

Jouw leerwerkplek

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Daar werk je vier dagen. Je werkt volledig mee in het bedrijf maar je moet ook dingen speciaal voor school doen. Zoals het maken van een werkorder en het oplossen van een storing in een fietscomputer. Je hebt een vast aanspreekpunt op je werkplek, die jou op weg helpt. Fijn, want zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen.

En één dag per week zit je in de schoolbanken. Dan volg je theorielessen samen met je klasgenoten.

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je op weg bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar weet dat je pas aan de opleiding kunt beginnen als je een werkplek hebt. 

Tip: solliciteer bij een Regionaal Opleidingsbedrijf. Dat heeft voordelen én een opleiding-garantie! Op stagemarkt.nl staan alle Regionale Opleidingsbedrijven bij elkaar.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus

De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus! Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima! Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.  

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Jij kunt na jouw opleiding aan het werk bij een fietsspeciaalzaak of tweewielerbedrijf. Waar je ook gaat werken, jij bent hét aanspreekpunt voor alles dat met fietsen en e-bikes te maken heeft. Het grootste deel van de tijd zul je in de werkplaats staan, maar je adviseert ook regelmatig klanten in de winkel. Wil je verder leren? Dan zijn de opleidingen voor scootertechnicus of motorfietstechnicus een logische keuze.

Deze skills heb je nodig

 • Technisch inzicht
 • Diagnoses stellen
 • Onderhoudsbeurten uitvoeren
 • Servicegericht  zijn
 • Leidinggeven
 • Fietsen verkopen in de winkel

Deze niet (altijd)

 • Talenknobbel
 • Offertes maken
 • Telefoon opnemen

Handige informatie

Voor studenten die de opleiding Fietstechnicus afgerond hebben duurt deze opleiding 2 jaar.

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Hikmet Cetin

Hikmet Cetin

Docent Mobiliteit

Ga je deze opleiding doen? Dan kom je bij mij in de klas.