Fietstechnicus

Fietstechnicus

Als fietstechnicus ben je werkzaam in een tweewielerbedrijf. Je hebt een klein en vaak hecht team van collega’s om je heen. Dat maakt je werk ook lekker afwisselend. Van klanten adviseren in de winkel, tot het plakken van banden of vervangen van een ketting. Jij komt overal op een werkdag!

In het kort

Jij houdt alle fietsen veilig!

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
De wereld van fietsen staat niet stil. Zeker met de vele verschillende soorten e-bikes tegenwoordig. Jij bent leergierig en altijd op de hoogte van de laatste technische snufjes van fietsen en e-bikes. Je onderhoudt tweewielers en maakt nieuwe fietsen afleverklaar. Ook sta je regelmatig in de winkel. Dat maakt jouw werk lekker afwisselend.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Stel je gaat deze opleiding volgen, wat kun je dan verwachten? Je gaat natuurlijk sleutelen aan fietsen en e-bikes. Je gaat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, reparaties doen en banden vervangen. Ook adviseer je klanten in de winkel. Dit leer je vooral bij jouw leerwerkbedrijf. Op school volg je ook nog de vakken Nederlands, Engels, rekenen en Loopbaan & Burgerschap.

Ook volg je drie keuzedelen. Jij kiest welke keuzedelen je volgt. Ga jij voor meer kennis over één onderwerp of wil je juist andere vaardigheden leren. Hiermee bouw jij alvast aan je carrière.

Dit ga je doen

 • Repareren van de aandrijving
 • Verlichting controleren
 • Onderhoudsbeurt uitvoeren
 • Remkabels afstellen
 • Meehelpen in de winkel

Dit niet (zo vaak)

 • Offertes maken
 • Administratie bijhouden
 • Bestellen van onderdelen

Vakken tijdens je opleiding

Jij gaat jouw vak natuurlijk in de werkplaats leren. Op school krijg je ook nog een stuk theorie.

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4leerwerkdagen
1Lesdag per week

Jouw leerwerkplek

Je gaat direct aan de slag bij het leerwerkbedrijf dat je hebt gekozen. Daar werk je vier dagen. Je werkt volledig mee in het bedrijf maar je moet ook dingen speciaal voor school doen. Zoals het plakken van een band en het vervangen van de ketting*. Je hebt een vast aanspreekpunt op je werkplek, die jou op weg helpt. Fijn, want zo weet je altijd bij wie je terecht kunt met vragen.

En één dag per week zit je in de schoolbanken. Dan volg je theorielessen samen met je klasgenoten.

Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je op weg bij het vinden van een leerwerkbedrijf. Maar weet dat je pas aan de opleiding kunt beginnen als je een werkplek hebt.

Tip: solliciteer bij een Regionaal Opleidingsbedrijf. Dat heeft voordelen én een opleiding-garantie! Op stagemarkt.nl staan alle Regionale Opleidingsbedrijven bij elkaar.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus

De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus! Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima! Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.  

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Opleiding in cijfers

Kans op werk in jouw vakgebied
Deze regio
Score: 5 van 5
Download alle cijfers

Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Techniek College Rotterdam is een samenwerkingsschool van Zadkine en Albeda.

Beroepen na de opleiding

Jij kunt na jouw opleiding aan het werk bij een fietsspeciaalzaak of tweewielerbedrijf. Waar je ook gaat werken, jij bent hét aanspreekpunt voor alles dat met fietsen en e-bikes te maken heeft. Het grootste deel van de tijd zul je in de werkplaats staan, maar je adviseert ook regelmatig klanten in de winkel.

Wil je verder leren voor Eerste fietstechnicus? Dan kun je die niveau 3 opleiding in 2 jaar afronden.

Deze skills heb je nodig

 • Technisch inzicht
 • Handig
 • Instructies opvolgen
 • Repareren
 • Klanten adviseren

Deze niet (altijd)

 • Talenknobbel
 • Offertes maken
 • Leidinggeven

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Hoe ziet de intake eruit?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 

Veelgestelde vragen

Marco van Wijk

Marco van Wijk

Contactpersoon opleidingen Mobiliteit

Heb je vragen over opleidingen Mobiliteit?

Milou Hoefsloot

Milou Hoefsloot

Coördinator Mobiliteit niveau 2 opleidingen

Milou staat altijd klaar voor de studenten.