Mobiele werktuigen

Mobiele werktuigen

Je kunt je niet (meer) aanmelden

Jij houdt van groot, groter, grootst! Je vindt het gaaf om aan landbouwvoertuigen, graafmachines, bulldozers, trekkers en vrachtwagens te sleutelen. Jouw werk is afwisselend: monteren, repareren, installeren.  Aan het einde van de dag heb jij die garagezeep echt nodig. Jij durft je handen wel vies te maken.

In het kort

Fix jij graag technische storingen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Bij een bouwput stop jij altijd even om de grote machines aan het werk te zien. Of als het oogsttijd is vind je het mooi om de combines en trekkers op het land te zien werken. Aan die machines wil jij wel sleutelen. Als je deze bbl-opleiding volgt, repareer jij straks trekkers, hoogwerkers en aggregaten. Ga jij bij een technische storing de uitdaging aan? Dan is deze opleiding iets voor jou.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Je gaat natuurlijk sleutelen aan allerlei mobiele werktuigen, zoals een heftruck, dorsmachine of trekker. Aan jou de taak om deze machines te onderhouden, repareren en onderdelen te installeren. Een accu in een bulldozer plaatsen of een technische storing oplossen. Dat leer je allemaal bij jouw leerbedrijf. Hierna weet jij alles van de voertuigen, hydrauliek en elektronica. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Vloeistoffen onder motorkap controleren
 • Een accu en koplamp vervangen
 • Een onderhoudsbeurt doen

Dit niet (zo vaak)

 • APK
 • Klanten helpen
 • Grootlicht afstellen

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4 dagen werken
1dag naar school
16uur zelfstudie per week

Jouw leerwerkbedrijf

Je gaat direct aan de slag bij het leerbedrijf dat je hebt gekozen. 4 dagen per week leer je daar het vak in de praktijk. Je hebt een vaste begeleider op je werkplek. Iemand die jou op weg helpt met al je vragen.

Je kunt pas met een bbl-opleiding starten als je een leerwerkplek hebt. Geen werkplek gevonden? Geen zorgen. Wij helpen je bij het vinden van een leerbedrijf. Erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

De theorielessen volg je op de locatie Scheepsbouwweg 1. Deze locatie ligt op de RDM Campus. Je bent er zo met de waterbus of bus 68. Leuk om te weten: als student van Techniek College Rotterdam reis je gratis met de waterbus. Je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw. Kom je met de auto? Ook helemaal prima. Naast het gebouw is een grote parkeerplaats. Je kunt hier gratis parkeren.  

Deze locatie heeft verschillende praktijklokalen, een servicepunt voor al je vragen en een kantine voor een lekkere lunch. De rest van de week ben je aan het werk bij jouw leerbedrijf.  

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Jij kunt na jouw opleiding aan het werk bij een loonbedrijf, bedrijfswagensdealer, garagebedrijf, truckbedrijf of bij defensie.

Je werkdag begint met een storing. Je hangt apparatuur aan de trekker en leest de storing uit. Dan begint de puzzel. Na wat pielen en sleutelen is het je gelukt om de storing definitief op te lossen. 

Naast het oplossen van storingen, geef jij voertuigen ook een servicebeurt, een veiligheidskeuring en voer jij het onderhoud uit. Zo gaan alle mobiele voertuigen weer veilig aan het werk. 

Deze skills heb je nodig

 • Je kunt goed problemen oplossen
 • Je bent nauwkeurig en precies
 • Je kunt goed samenwerken

Deze niet (altijd)

 • Leiding geven
 • Klanten helpen 
 • Onderdelen bestellen

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bbl-opleiding?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar. 
 

Veelgestelde vragen

Marco van Wijk

Marco van Wijk

Contactpersoon opleidingen Mobiliteit

Heb je vragen over opleidingen Mobiliteit?