Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Zit er iemand vast in de lift, dan ben jij de redder in nood. Als Eerste monteur onderhoud jij elektrotechnische apparaten en installaties, zoals een lift of roltrap. Maar jij lost ook storingen op bij bijvoorbeeld een raffinaderij, energiefabriek, de industrie en de technische dienst.

In het kort

Storingen oplossen is jouw superkracht

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Open en dicht. Op en neer. Rond en rond. Heerlijk als een machine of installatie werkt zonder haperingen. En draait een apparaat toch in de soep? Dan kunnen mensen op jou rekenen. Want met jouw technische inzicht en motivatie spoor je storingen op en verhelp jij deze in een handomdraai. De motor begint weer te brommen, de machine gaat weer op en neer. Rond en rond. Woon je op Rotterdam-Zuid en wil je snel aan het werk? Deze opleiding heeft een AanDeBak-garantie.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Alarmsystemen, lantaarnpalen, slagbomen, liften, automatische deuren. Jij leert tijdens deze opleiding hoe deze installaties en machines zijn opgebouwd. Je weet hoe ze werken, je kunt ze afstellen en programmeren. Ook leer je hoe je installaties inspecteert, repareert en hoe je storingen oplost. 

Je bent veel buiten aan het werk. Je bekijkt op locatie wat er aan de hand is en gaat aan de slag met stroomdraden, printplaten en onderdelen van de installatie.  

Als Eerste monteur leer je hoe je zelfstandig je taken inplant en wat je nodig hebt om deze taken uit te voeren. Je leert om samen te werken, veilig te werken en met klanten te werken. 

Tijdens de opleiding volg je één of meer keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt. Bijvoorbeeld eentje die je helpt om nog sneller een baan te vinden of je eigen bedrijf te beginnen. Of om door te stromen naar een andere opleiding. 

Dit ga je doen

 • Kleine reparaties 
 • Storingen opsporen
 • Onderhoud plegen

Dit niet (zo vaak)

 • Software schrijven
 • Binnen werken
 • Kabels aanleggen

Deze vakken krijg je

Nederlands
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
1-2stages

Stage lopen

Je gaat 5 dagen per week naar school. Je loopt tijdens jouw studie een aantal stages. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM Campus, Heijplaat

RDM Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Check dit verhaal

Deze student en praktijkopleider vertellen over het werk als Eerste monteur service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie. 

Beroepen na de opleiding

Een alarmsysteem waar geen geluid uit komt of een lichtinstallatie waarbij het donker blijft? Dat kan natuurlijk niet. En daarom ben jij nodig. Jij voert onderhoud aan dit soort apparatuur uit.

Maar soms gaat er toch iets kapot en dan komt jouw technische kennis pas echt goed van pas. Je vervangt onderdelen en stelt apparatuur op de juiste manier af, jij lost problemen op.

Of je nou bij een raffinaderij, energiefabriek, de technische dienst, onderhouds- en reparatiediensten of in de industriële dienstverlening gaat werken, één ding is zeker: je werkt snel en vaak op verschillende plekken. Je weet namelijk nooit van tevoren waar er een storing zal zijn. Soms heb je een 24-uursdienst. Dan sta je in de ochtend, middag, avond en zelfs 's nachts en in het weekend paraat.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig 
 • Je onderneemt actie
 • Je kan goed analyseren

Deze niet (altijd)

 • Je bent een computergenie
 • Je werkt graag van 09.00 tot 17.00 uur
 • Je werkt in een team

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een bol-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?
Wat is een AanDeBak-Garantie?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Wil jij meer weten over deze opleiding, de vakken die je gaat volgen of bijvoorbeeld de lesdagen? Bel of mail ons. Binnen 5 werkdagen ontvang jij een reactie. 

Of check alvast de veelgestelde vragen. Wie weet staat het antwoord op jouw vraag daar.

Veelgestelde vragen

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Met mijn vakkennis lever ik een bijdrage aan de ontwikkeling van jonge mensen. Dat vind ik het leukste aan mijn vak.