Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw

Als Eerste monteur service en onderhoud kun jij overal terecht. Jouw kennis van werktuigbouwkundige installaties komt van pas in bijvoorbeeld een raffinaderij, energiefabriek, de industrie en de technische dienst. Maar ook bij onderhouds- en reparatiediensten, want dat is wat jij supergoed doet: storingen voorkomen en oplossen.

In het kort

Is problemen oplossen jouw passie?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Problemen, daar houd jij niet van. Dus wanneer apparatuur in bijvoorbeeld een raffinaderij niet meewerkt, sta jij klaar om alles weer snel op gang te krijgen. Mensen kunnen op jou bouwen. Jij hebt het technisch inzicht en de motivatie om de kwaliteit van een werkproces in stand te houden.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw leer jij veel over techniek. En dat is handig, want zo krijg jij apparatuur makkelijk onder de knie. Jij inspecteert en repareert alsof je ervoor geboren bent, appeltje eitje dus.

Nadat je technisch inzicht hebt opgedaan ga je aan de slag met werktuigbouwkundige installaties. Dit is een mooie volgende stap, want je wilt jouw kennis gebruiken, toch? Hoe werkt moderne apparatuur als turbines, dieselmotoren, regelkleppen en pompen? Daar weet jij straks alles van!

Je gaat vier of vijf dagen per week naar school voor jouw theorie- en praktijklessen. Tijdens jouw studie loop je een aantal stages bij een erkend leerbedrijf.

Je volgt tijdens de opleiding verschillende keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt volgen. Weet je het niet precies? Dan helpen wij je met het maken van een keuze. Want als jouw keuzedeel aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt heb je veel meer kans op een leuke baan.

Dit ga je doen

 • Apparaten en machines onderhouden en repareren 
 • Storingen opsporen
 • Collega’s begeleiden 
 • In ploegen of teams werken
 • Advies geven over onderhoud, milieurichtlijnen en veiligheid

Dit niet (zo vaak)

 • De hele dag stilzitten
 • Achter de computer werken
 • In een langzaam tempo werken
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kunt lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Het uitleggen van de problemen die jij gaat verhelpen gaat dan lekker soepel.
Daarnaast moet je als Eerste monteur service en onderhoud werktuigbouw goed kunnen rekenen. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap.

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
5dagen naar school
+stages gedurende de studie

Stage lopen

Je gaat vijf dagen per week naar school. Je loopt tijdens jouw studie een aantal stages. Hier leer je het vak in de praktijk.

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM-kade 59

RDM Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Motoren die niet werken of productiemachines die stilstaan… dat kan natuurlijk niet. En daarom ben jij nodig. Jij voert onderhoud aan dit soort apparatuur uit. Maar soms gaat er toch iets kapot en dan komt jouw technische kennis pas echt goed van pas.

Benzinepompen, hijskranen, schepen of aandrijftechnieken, ze hebben allemaal onderhoud nodig. Je vervangt onderdelen en stelt apparatuur op de juiste manier af, jij lost problemen op.

Of je nou bij een raffinaderij, energiefabriek, de technische dienst, onderhouds- en reparatiediensten of in de industriële dienstverlening gaat werken, één ding is zeker: je werkt snel en vaak op verschillende plekken. Je weet namelijk nooit van tevoren waar er een storing zal zijn. Dit kan ook nog eens in de ochtend, middag of avond en doordeweeks of in het weekend zijn.

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig en werkt graag met jouw handen
 • Je hebt technisch inzicht
 • Je hebt kennis van (meet)apparatuur
 • Je bent flexibel

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bent een computergenie

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik met mijn vakkennis een bijdrage lever aan de ontwikkeling van jonge mensen.