Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie

Als Technicus service en onderhoud kun jij overal terecht. Jouw kennis van elektrotechniek en instrumentatie komt van pas in bijvoorbeeld een raffinaderij, energiefabriek, de industrie en de technische dienst. Maar ook bij onderhouds- en reparatiediensten. Jij zorgt ervoor dat meet- en regelinstallaties doen wat ze moeten doen. Dit doe je samen met jouw collega’s, die je helpt en aanstuurt. Wel zo fijn als alles soepel loopt, toch?

In het kort

Stoor jij je ook aan storingen?

Benieuwd hoe het is op school?
Ontdek de locatie
Problemen, daar houd jij niet van. Dus wanneer apparatuur in bijvoorbeeld een raffinaderij niet meewerkt, sta jij klaar om alles weer snel op gang te krijgen. Mensen kunnen op jou bouwen. Jij hebt het technisch inzicht en de motivatie om de kwaliteit van een werkproces in stand te houden. Dit doe je door onderhoud uit te voeren, maar ook door onderhoudsplannen te maken. Dan gebeuren die vervelende storingen niet en zijn reparaties niet eens nodig.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie leer jij veel over techniek. En dat is handig, want zo krijg jij apparatuur makkelijk onder de knie. Jij inspecteert en repareert alsof je ervoor geboren bent, appeltje eitje dus. 
Nadat je technisch inzicht hebt opgedaan ga je aan de slag met de aansturing en automatisering van installaties. Je leert alles over inregelen, afstellen en programmeren. Dit is een mooie volgende stap, want je wilt jouw kennis gebruiken. Hoe worden installaties in een energiefabriek onderhouden? Daar weet jij straks alles van! 

Het maken van onderhoudsplannen komt ook aan bod. Als je deze plannen kunt maken, voorkom je storingen en reparaties. Dat betekent niet dat er geen werk te doen is, maar dat jij problemen voor bent. Dan hoef je ze soms niet eens op te lossen! Ook leer je samenwerken met jouw collega’s. Jij gaat ze aansturen, dus jij bent verantwoordelijk voor alle werkzaamheden. Veiligheid, klantvriendelijkheid en overleggen zijn daarom belangrijk.

Je werkt vijf dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en volgt twee avonden in de week theorielessen op school. Je leert dus een vak én je krijgt salaris.

Tijdens de opleiding volg je verschillende keuzedelen. Jij kiest welk keuzedeel je wilt volgen. Weet je het niet precies? Dan helpen wij je met het maken van een keuze. Want als jouw keuzedeel aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt heb je veel meer kans op een leuke baan.

Dit ga je doen

 • Meet- en regelinstallaties onderhouden en repareren 
 • Storingen opsporen
 • Onderhoudsplannen maken
 • Collega’s begeleiden 
 • Veilig en klantvriendelijk werken

Dit niet (zo vaak)

 • De hele dag stilzitten
 • Achter de computer werken
 • Achter de feiten aanlopen
 • In je eentje werken

Vakken tijdens je opleiding

Het is belangrijk dat je in begrijpelijke taal kunt lezen, schrijven en praten, zowel in het Nederlands als Engels. Het uitleggen van de onderhoudsplannen die je gaat maken gaat dan lekker soepel.
Daarnaast moet je als Technicus service en onderhoud elektrotechniek en instrumentatie goed kunnen rekenen. Ook krijg je les in Loopbaan & Burgerschap.

Nederlands
Engels
Rekenen
Loopbaan & Burgerschap
4-5dagen naar school
+Stages gedurende de studie

Stage lopen

Je gaat vier of vijf dagen per week naar school. Je loopt tijdens jouw studie een aantal stages. Hier leer je het vak in de praktijk. 

Jij kiest waar je stage loopt. Bij één van onze samenwerkingspartners of bij een erkend leerbedrijf via stagemarkt.nl

Dit is jouw leslocatie

RDM-kade 59

RDM Rotterdam is een hotspot waar leren en werken samenkomen. Vroeger was dit het terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. En nu vind je hier bedrijven en scholen. Je gaat gratis met de watertaxi. En je fiets of scooter parkeer je in de fietsenstalling naast het gebouw.

Bekijk alle locaties

Beroepen na de opleiding

Een alarmsysteem waar geen geluid uit komt of een lichtinstallatie waarbij het donker blijft? Dat kan natuurlijk niet. En daarom ben jij nodig. Jij voert onderhoud aan dit soort apparatuur uit. Maar soms gaat er toch iets kapot en dan komt jouw technische kennis pas echt goed van pas. Je maakt wat gemaakt moet worden, jij lost problemen op.

Of je nou bij een raffinaderij, energiefabriek, de technische dienst, onderhouds- en reparatiediensten, in de industriële dienstverlening, bij productie- en servicebedrijven of in winkels op het gebied van elektronica gaat werken, één ding is zeker: je werkt snel en vaak op verschillende plekken. Je weet namelijk nooit van tevoren waar er een storing zal zijn. Dit kan ook nog eens in de ochtend, middag of avond en doordeweeks of in het weekend zijn.

Jij luistert naar wat jouw klanten willen, want jij weet dat jij de perfecte oplossing hebt. Jouw advies over onderhoud, milieurichtlijnen en veiligheid vullen jouw hulp mooi aan. Jij levert namelijk een totaalpakket. Wat wil een klant nog meer?

Deze skills heb je nodig

 • Je bent handig en werkt graag met jouw handen
 • Jouw technisch inzicht is heel goed
 • Je hebt kennis van apparatuur
 • Je bent flexibel
 • Je toont leiderschap en klantvriendelijkheid

Deze niet (altijd)

 • Je werkt op een rustig tempo
 • Je bent een computergenie
 • Je kunt goed alleen werken

Handige informatie

Een studiekeuze maak je niet zomaar. Voordat jij je aanmeldt, wil je alles weten over de opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Wat gebeurt er als je je hebt aangemeld? Hieronder vind je de meest gestelde vragen over deze mbo-opleiding op een rij.

Wat zijn de toelatingseisen?
Wat kost een mbo-opleiding?
Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Hoe ziet de intake eruit?
Wat is het verschil tussen bol en bbl?
Kan ik extra begeleiding krijgen?

Vragen over de opleiding?

Wij helpen je verder

Bel of mail ons. Binnen vijf werkdagen ontvang jij een reactie. 

Gerard Timmers

Gerard Timmers

Opleidingscoördinator en docent

Het leukste aan mijn vak vind ik dat ik met mijn vakkennis een bijdrage lever aan de ontwikkeling van jonge mensen.