Tips!

Hoe help ik mijn kind in het keuzeproces?

U kunt uw kind vragen wat hij of zij graag wil worden. Daar hoort een opleiding bij. Het is belangrijk voor uw kind om te weten wat die opleiding inhoudt en wat er van uw kind wordt verwacht. U kunt bijvoorbeeld naar de Open dagen komen om te zien wat een opleiding en een beroep inhoudt. Ook de decaan en mentor van de school van uw kind kunnen adviseren wat een goede keuze is voor een vervolgopleiding. Na het aanmelden ontvangt uw zoon of dochter een uitnodiging voor een intakegesprek. U bent uiteraard welkom om mee te komen naar dat gesprek, zodat u uw vragen kunt stellen.

Kans op werk
Heeft uw kind nog geen idee wat hij of zij wil gaan doen? U kunt op deze website zien welke opleidingen er zijn en voor welk beroep uw kind kan worden opgeleid. Karaktereigenschappen van uw kind zijn belangrijk bij de studiekeuze. Voor bepaalde beroepen is het belangrijk dat je kunt presenteren voor groepen, heel geconcentreerd kunt werken of juist heel flexibel bent. Verder zijn er nog de verschillende niveaus binnen het mbo. Iemand op niveau 2 of 3 is vaak uitvoerend bezig en kan met problemen bij iemand terecht. Op niveau 4 moet je zelf in staat zijn de problemen op te lossen. Ook de kans op een baan is belangrijk voor de toekomst. Opleidingen in de techniek en technologie hebben vaak goede kansen op een baan. Op de website kansopwerk kunt u per opleiding bekijken hoe groot de kans op werk is.

Wilt u liever persoonlijk contact om te kijken wat de mogelijkheden voor uw zoon of dochter zijn? Dan kunt u een afspraak maken bij onze Infopunten om u samen met uw kind te laten informeren over de mogelijkheden.