Jurgen van den Bos over projectcoördinator Infra

Door
Redactie
Jurgen van den Bos (30) kwam toevallig in de techniekwereld terecht. Nu kan hij zich geen leven buiten die wereld voorstellen.

Jurgen: “Alleen al bij het bedrijf waar ik werk, heb ik nog zó veel mogelijkheden. Het is één grote uitdaging en er komt geen einde aan.”

Waar werk jij?

“Ik werk als projectcoördinator bij SPIE Nederland B.V.. SPIE is een groot, internationaal bedrijf dat verschillende technische werkzaamheden uitvoert. We zijn onderdeel van de SPIE groep en zijn in meer dan dertig landen actief. Zelf werk ik bij de afdeling ‘Infra, Verkeer en Vervoer’. Ik hou me vooral bezig met dynamisch verkeersmanagement. Dit is de technologie rondom snelwegen.”

Wat doe je zoal de hele dag?

“Het is mijn werk om een project in goede banen te leiden. Je kunt denken aan het maken van planningen, vergunningen regelen en materialen bestellen. En het aanvragen van verkeersmaatregelen om veilig te kunnen werken. Ik zit veel op kantoor, maar bij grote projecten ga ik een paar nachtjes kijken of alles goed gaat. Inderdaad: nachtjes. De meeste werkzaamheden vinden midden in de nacht plaats.”

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?

“Ik ben begonnen op het vbo, dat is ongeveer gelijk aan het vmbo van nu. Ik koos in het derde jaar de richting elektrotechniek. Ik weet niet eens meer waarom … maar het beviel me wel! Vanaf mijn zestiende ben ik toen verschillende BBL-opleidingen gaan doen, onder andere aan het Albeda College. Eerst de opleiding Elektromonteur, toen Eerste Monteur en tot slot Technicus Sterkstroominstallaties. Ik heb kort bij een klein bedrijf gewerkt als elektricien en kwam al snel daarna bij SPIE terecht.”

Wat betekent techniek voor jou?

“Techniek is zo boeiend! Producten verbeteren aan de lopende band en je kan altijd blijven leren. Wat je nu veel merkt, is dat alles energiezuinig moet zijn. Openbare verlichting bijvoorbeeld. Daar is dan meteen veel ontwikkeling in te zien. Alles wordt continu beter en beter, dat maakt het zo leuk.”

De wereld van techniek … wat voor wereld is dat?

“Het is een wereld waarin de mensen behoorlijk direct zijn. Ik hou daar wel van: je weet meteen waar je aan toe bent. Maar je moet dus geen softie zijn als je de techniek in wil! Ik vind ook dat je in de techniek het best eerst ervaring kan opdoen in de praktijk. Ook als je later manager wil worden. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je niet kan doorgroeien: er zijn zo veel mogelijkheden in de techniek.”

Hoe zie jij de toekomst voor je?

“Ja, ik wil dus ook manager worden. Ik wil hetzelfde blijven doen als nu, alleen een stapje hoger. Daarom doe ik een hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde die mijn werkgever betaalt. Maar op het werk zelf leer ik ook veel. Binnenkort gaan we aan de slag met een groot project. Hierin komen alle werkzaamheden van dynamisch verkeersmanagement aan bod. Ik moet alles tegelijk in goede banen leiden: verkeerslichten, camera’s, matrixborden, gladheidsmeldsystemen en openbare verlichting … Dat wordt wel een leermoment voor me!”

Ben jij geïnspireerd geraakt door de ervaringen van Jurgen? Kijk dan ook eens naar de volgende opleidingen in de wereld van Bouwen & Wonen: Middenkaderfunctionaris Infra. Voor andere opleidingen op niveau 4 kun je verder kijken in één van de andere branches.