Oud-student Roy Levens over Netwerkbeheerder

Door
Redactie
Roy Levens is net klaar met zijn opleiding Netwerkbeheerder. Maar helemaal klaar met leren, dat is hij nooit. Gelukkig maar, vindt hij zelf.

Roy koos een werkgever die hem steeds nieuwe cursussen laat doen. Hij vertelt: “Deze wereld is zó dynamisch, ik wil continu meegaan in nieuwe ontwikkelingen.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Bij ons thuis stonden vroeger pc’s waar niemand iets mee deed. Die schroefde ik uit elkaar. Gewoon, om te zien wat erin zat. Zo is het begonnen. Later kon ik op het vmbo speciale ICT-lessen volgen. Dat vond ik zo leuk, dat ik er zelfs mijn vrije tijd aan besteedde. Een beroepsopleiding in de ICT was daarna een logische stap. Ik deed eerst de opleiding Medewerker ICT en daarna koos ik de specialisatie netwerkbeheerder. Dat vond ik de leukste richting, omdat je als netwerkbeheerder veel zelf ontwerpt.”

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?

“Tijdens de opleiding deed ik al veel ervaring op tijdens stages. Eerst in het Reinier de Graaf Ziekenhuis en later bij olieopslagbedrijf Vopak. Daar richtte ik een nieuw monitoringsysteem in, samen met een andere stagiair. Als ergens ter wereld een storing is met de apparaten, geeft dit systeem een signaal. Wij zorgden dat het systeem goed aansloot bij de gebruikers en leerden iedereen ermee werken. Dat ging zo goed, dat ik een vaste baan kreeg aangeboden. Een mooie kans, maar uiteindelijk koos ik voor een klein internetbedrijf: Quality Internet Working. Daar krijg ik veel mogelijkheden om door te leren.”

En wat doe je zoal de hele dag?

“Een grote klant van ons is de Gemeente Rotterdam. Daar werk ik veel voor. Als er een storing is op een van de stadskantoren, ga ik erheen om het op te lossen. Netwerkbeheer is een speciale tak in de ICT-wereld; niet iedereen kan ermee overweg. Het komt voor dat andere ICT-bedrijven ons inhuren voor werk dat zij niet kunnen doen. Tot slot werk ik ook aan projecten voor Quality Internet Working zelf. Het is een klein bedrijf, maar we groeien snel. Natuurlijk houden we onze eigen systemen ook up to date!”

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

“Ik blijf gewoon doorleren, daarvoor krijg ik veel kansen bij dit bedrijf. Dat moet ook wel: kennis van nu is over drie jaar achterhaald! Net als op school, haal ik certificaten om te werken met producten van Cisco. Dat is een wereldwijd erkende en veelgebruikte ICT-aanbieder. En ik wil bijvoorbeeld meer leren over firewalls. Hopelijk kan ik over vijf jaar projecten gaan leiden. Systemen helemaal uitdenken en ontwerpen om daarna het overzicht te houden bij de aanleg. Dat is erg leuk om te doen.”

Wat wil je zeggen tegen iedereen die een ICT-opleiding wil doen?

“ICT is een superdynamische wereld. Je blijft altijd nieuwe dingen leren en dat houdt het interessant. Ook qua kansen: met de juiste certificaten liggen de banen voor het oprapen. En misschien verwacht je het niet, maar mensen in de ICT zijn heel gezellig!”

Ben jij geïnspireerd geraakt door de ervaringen van Roy? Kijk dan ook eens naar de volgende opleidingen in de wereld van IT & Online: Mederwerker beheer ICT, ICT beheerder of Netwerk- en mediabeheerder. Voor andere opleidingen in één van de andere werelden van Techniek kun je verder kijken in ons opleidingenoverzicht.