Student Guus van Geet over Bouwkunde

Door
Redactie
"In de klas heb ik vaak pijn in mijn buik van het lachen”, vertelt Guus van Geet. Hij vindt het misschien wel jammer dat hij bijna afstudeert. 

Maar met de middenkaderopleiding Bouwkunde op zak, wacht hem een mooie toekomst. “Ik maak nu al projecten die zó naar een aannemer kunnen!”

Wat betekent techniek voor jou?

“Alles! Ik kan me geen leven zonder techniek voorstellen. Omdat mijn vader projectontwikkelaar is, kom ik al van jongs af aan op bouwplaatsen. Ik hoor daar gewoon thuis. Na school wil ik precies hetzelfde doen als mijn vader: panden opkopen en helemaal opnieuw indelen. Van één huis twee huizen maken, bijvoorbeeld. Lekker rekenen en puzzelen om zo’n ruimte helemaal kloppend te maken.”

Waarom heb je juist voor deze opleiding gekozen?

“Middenkader Bouwkunde sloot het best aan bij mijn niveau. Ik heb namelijk vmbo-tl gedaan. Eerlijk gezegd, wilde ik na de middelbare school niet verder leren. Maar ja, ik wilde wel snel heel goed worden in bouwkunde. Dan heb je gewoon een opleiding nodig. Ik heb nu in korte tijd geleerd waar ik in de praktijk nog jaren over zou doen.”

Wat vind je het leukst aan de middenkaderopleiding Bouwkunde?

“Als het gaat om leren, zijn technisch tekenen en berekeningen maken het leukst. Maar de sfeer is ook geweldig. Onze mentor, de heer Babel, die is helemaal te gek. Met hem is altijd wat te beleven! En hij maakt altijd tijd voor je als je iets niet begrijpt. Klasgenoten ook: iedereen denkt goed met elkaar mee. Omdat het zo’n kleine locatie is, is de sfeer heel vertrouwd.”

Kun je iets vertellen over je afstudeerproject?

“Ja, dat is leuk. In Apeldoorn staat momenteel een fabriek leeg en er is geen bestemmingsplan. Onze opdracht is om de kavel helemaal opnieuw in te richten. Op papier in ieder geval. Je kunt ervoor kiezen een nieuwe fabriek, een showroom of een kantoor neer te zetten. Ik ben een beetje eigenwijs, dus ik doe het alle drie tegelijk.”

Wat moet je daarvoor doen?

“Eerst bepaal je waar het gebouw aan moet voldoen en van welk materiaal het moet zijn. Dan bedenk je hoe het eruit moet zien. Je maakt allemaal schetsen, net zo lang tot je helemaal tevreden bent. Dan geef je de tekening ter controle aan de heer Babel en die scheurt hem vervolgens in duizend stukjes. En dan begin je weer opnieuw! Dat klinkt natuurlijk gek, maar het helpt je wel. Omdat je elke keer leert wat beter kan, krijg je een ontwerp dat écht goed is. Ik ben nu heel erg trots op mijn project. Eigenlijk zou ik ermee naar een aannemer willen: het kan zó worden gebouwd!”

Wie is jouw held in de techniek?

“Van de heer Babel en van mijn vader heb ik ontzettend veel geleerd. Maar er zijn nog veel meer mensen tegen wie ik opkijk. Ik zie iedereen met wie ik ooit over techniek heb gesproken als een held. Door te horen hoe anderen met het vak bezig zijn, krijg ik goede ideeën voor mijn eigen toekomst.”

Ben jij geïnspireerd geraakt door de ervaringen van Guus? Kijk dan ook eens naar de volgende opleidingen in de wereld van Bouwen & Wonen: Middenkaderfunctionaris bouw,  Human Technology of Middenkaderfunctionaris infra. Voor andere opleidingen op niveau 4 kun je verder kijken in één van de andere werelden van Techniek.