Student Iris de Heer over Lab

Door
Redactie
Voordat ze met de opleiding Laborant-Analist begon, zat Iris de Heer (21) op een heel ander spoor. Toen besefte ze wat ze écht leuk vindt om te doen: lekker met haar handen bezig zijn!

Dat deze niveau 4-opleiding makkelijk is, hoor je haar niet zeggen. Integendeel. Iris: “Ik prikkel mijn hersenen flink tijdens deze studie!”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Op de universiteit las ik voor mijn gevoel alleen maar teksten. Dat is helemaal niets voor mij. Ik wilde iets anders, maar ik wist niet goed wat. Toen bedacht ik me wat ik op de middelbare school het leukste vak vond. Dat was ook meteen mijn lastigste vak: biologie. Ik besefte dat het moeilijk zou worden, maar ik wist dat ik in die richting verder moest. En zo kwam ik uit bij de opleiding Laborant-Analist.”

Wat vind je het leukst aan de opleiding?

“Dat je er zo veel kanten mee uit kunt. Eerst wilde ik per se in het ziekenhuis werken, maar ik merk nu dat veel bedrijven een eigen lab hebben. Shell bijvoorbeeld, of bedrijven in de voedselindustrie. Ik vind het een fijne gedachte dat je dit werk overal kunt doen. Wat ik ook leuk vind aan de opleiding, zijn de praktijklessen. We hebben twaalf uur per week practicum en daarin doe je heel interessante dingen. Op dit moment leren we bijvoorbeeld DNA aan elkaar te plakken. Zo kun je klonen of zelfs mutaties maken. Het is gevaarlijk als je daar niet goed mee omgaat, dus dat maakt het heel spannend.”

En hoe is de sfeer?

“Die is heel fijn! De leerlingen zijn heel divers en dat gaat hartstikke goed. Ook de leraren zijn superaardig. Als jij laat zien dat je moeite doet voor je studie, doen zij ook moeite voor jou. Elke docent is expert op een speciaal gebied, dus je kunt ontzettend veel van ze leren. Ze zijn allemaal enthousiast en geven voorbeelden uit hun werk in de praktijk. Ook bij docenten van wie je geen les hebt, kun je prima aankloppen met vragen. Dat geeft aan hoe open iedereen is.”

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?

“Ik heb gekozen voor de afstudeerrichting biotechnologie. Die is wat breder dan de andere richtingen. Ik heb daarvoor gekozen om mijn hersens extra te prikkelen, maar een ander voordeel is dat ik nóg meer keus heb later. Waar ik ook terechtkom, ik wil in elk geval een combinatie houden van theorie en praktijk. Dus niet alleen proeven doen en resultaten verzamelen, maar ook uitleg geven bij die resultaten. Op een ideale werkdag, doe ik beide zaken evenveel.”

Wat wil je zeggen tegen iedereen die een opleiding tot laborant wil doen?

“Het is hard werken, maar het is het absoluut waard! Als je de lesstof goed bijhoudt en jezelf blijft motiveren, zie je dat terug in de resultaten. Voor mij zijn biologie en scheikunde bijvoorbeeld lastige vakken, maar juist dat houdt me gemotiveerd. Ik wil bewijzen dat ik het kan.”

Ben jij geïnspireerd geraakt door de ervaringen van Iris? Kijk dan ook eens naar de volgende opleidingen in de wereld van Lab & Research: Allround laborant, Biologisch medisch analist of Chemisch-fysisch analist. Voor andere opleidingen op niveau 4 kun je verder kijken in één van de andere branches.