Student Jordy Zwaard over Werktuigbouw

Door
Redactie
Jordy Zwaard (17) wilde altijd het leger in, maar een blessure stond die droom in de weg. Nu zit hij in het eerste jaar van de niveau 4-opleiding Middenkader Engineering Werktuigbouw.

Wat Jordy in het leger hoopte te vinden, vindt hij nu in de techniek: vertrouwen en respect. Jordy: “Als je samen een ruit van tachtig kilo draagt, moet je op elkaar kunnen bouwen.”

Wat betekent techniek voor jou?

“Techniek is voor mij: werken aan een mooi resultaat. En lekker met je handen bezig zijn. Ik had altijd al creatieve ideeën, maar ik kon er niet veel mee. Ik kan bijvoorbeeld niet goed tekenen. Bij toeval deed ik een korte cursus metaalbewerking en toen kreeg ik een lasapparaat in mijn handen. Op dat moment gebeurde het: ik maakte ineens van alles! Zo kreeg ik het idee deze opleiding te doen.”

Wie is jouw held in de techniek?

“De man die me die korte cursus gaf. Hij liet me lekker mijn gang gaan, ook al sloopte ik zijn zaag en zijn lasapparaat! Hij heeft mij geleerd dat het in de techniek draait om respect en elkaar de ruimte geven. Ook leraren van de opleiding zijn een voorbeeld voor me. Onder anderen meneer De Wit. Hij is zelfstandig ondernemer geweest en daar heb ik veel bewondering voor.”

Hoe zie je jouw toekomst voor je?

“Het lijkt me mooi om een eigen smederij te hebben. Zoiets als de siersmederij waar ik nu werk naast mijn opleiding. Een tijdje terug maakte ik al sierzwaarden in mijn achtertuin. Het lijkt me leuk om dat professioneel te doen. Maar misschien ga ik toch in een bedrijf werken. Het belangrijkste is om samen te werken met een klein team collega’s. Echte mannen en echte vrouwen die hard werken en die je kan vertrouwen.”

Wat vind je het leukst aan de opleiding Middenkader Engineering?

“De praktijklessen zijn het leukst. Je werkt daarbij in groepjes en je doet iedere drie weken iets anders: verspanen, lassen, pijpenbewerken, maintenance … We hebben bijvoorbeeld een elektriciteitskastje gebouwd en een afvoer voor olie. Je begint met kleine opdrachten om kennis te maken met de technieken. Zo leg je een basis om aan de slag te gaan met grotere projecten.”

Kan je iets vertellen over de sfeer binnen de opleiding?

“Op school voel ik me veilig en op mijn gemak. De mensen zijn open en eerlijk, recht voor z’n raap. Gelukkig ook, want je hebt er niets aan om niet oprecht te zijn. En iedereen is enthousiast. Binnenkort starten we ons eerste grote project en als het aan mijn klasgenoten ligt, kan het niet gek genoeg! Het plan is om een sneeuwscooter te maken. Ik wil eerst rustig kijken of het wel haalbaar is, maar het is natuurlijk gaaf als het lukt.”

Wat wil je zeggen tegen iedereen die deze opleiding overweegt?

“Als je van aanpakken houdt en het leuk vindt om verbanden te leggen, moet je het gewoon doen. Als je je ziel erin stopt, voelt het helemaal niet als school of werk. Het is gewoon leuk!”

Wil je net als Jordy jouw droom waarmaken binnen de techniek? Bekijk eens de opleidingen Technicus Engineering of Monteur werktuigkundige installaties. Je kunt ook kiezen uit een aantal andere opleidingen van Proces en Maintenance of de Maakindustrie & Onderhoud.