Student Zakaria Boulboul over Maintenance

Door
Redactie
Zakaria Boulboul houdt van mensen. Dat kan haast niet anders met een vader die jongerenwerk doet. Maar Zakaria heeft nog een andere passie: techniek.

Dat ontdekte hij toen hij begon te sleutelen aan zijn eerste scooter. Zakaria vertelt: “Ik volg nu een opleiding Maintenance. Vooral omdat we in de klas veel samenwerken, heb ik het super naar mijn zin!”

Wat betekent techniek voor jou?

“Ik ben er eigenlijk altijd mee bezig: op school, op mijn werk en in mijn vrije tijd. Eerst deed ik een opleiding om in de bank- en verzekeringswereld te werken, maar dat was niets voor mij. Gelukkig kon ik aan de slag in het bedrijf van mijn oom. Lekker knutselen aan hoogwerkers, dat vond ik veel leuker! Techniek betekent voor mij inmiddels ook ‘de toekomst’. Over een jaar of tien wil ik graag een eigen bedrijf in onderhoud en verhuur van hoogwerkers.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Ik kon niet blijven werken bij mijn oom, maar wilde wel door met onderhoudswerk. Toen kwam ik met Doornbos Equipment in contact, een bedrijf in Rotterdam dat hoogwerkers en andere machines verhuurt. Als ik een opleiding ging volgen, mocht ik daar stage lopen als onderhoudsmonteur. De opleiding Monteur service en onderhoud installaties en systemen sloot het best aan bij wat ik wil. Ik zit nu in het tweede jaar, dus ik ben bijna klaar.

Wat vind je het leukst aan de opleiding Onderhoudsmonteur Industrie?

“Het samenwerken! We doen in de klas bijna alles samen. Aan het begin van het jaar krijg je een map met opdrachten en je bepaalt zelf in welk tempo je daaraan werkt. In onze klas gaan we allemaal gelijk op: het gaat makkelijker en sneller als je elkaar helpt. We werken nu bijvoorbeeld met gas- en vloeistofleidingen. Ik vind dat best lastig, maar een klasgenoot had het zó onder de knie. Door met hem te werken, leer ik ook snel. We zitten trouwens met het eerste en het tweede jaar samen in de les. Wij helpen de eerstejaars vaak een beetje, dat is gewoon leuk.”

En de opleiding is praktijkgericht?

“Ja dat klopt, het is een niveau 2-opleiding. Je bent vier dagen per week met de praktijk bezig, op je stageplek of op school. Ik ben de ene maand bij Doornbos Equipment en de andere maand volg ik praktijklessen. De opleiding wordt gegeven in de oude scheepswerf aan de RDM-kade, dus ook op school sta je in een enorme werkplaats. Daarnaast volg je iedere week één dag theorielessen. Zo begrijp je beter wat je in de praktijk doet en waarom. Vooral mijn docent Ali Chakioglu stopt niet met uitleggen tot je het helemaal snapt. Dat is echt een topdocent.”

Wat wil je zeggen tegen iedereen die erover denkt om de opleiding Onderhoudsmonteur Industrie te doen?

“Doen! Het is heel gezellig en je leert er veel van. Ik heb door deze opleiding vertrouwen in de toekomst. Over een paar maanden ben ik klaar en dan kan ik fulltime bij Doornbos aan de slag. Daar ben ik heel blij mee. En dat eigen bedrijf, dat komt er ook wel!

Wil jij ook aan de slag als onderhoudstechnicus?  Bekijk eens de opleidingen Monteur elektrotechnische installaties, Monteur werktuigkundige installaties of Procesoperator A.  Je kunt ook kiezen uit een aantal interessante opleidingen in de wereld van Proces en Maintenance of de Maakindustrie.