Studente Cheslain Latubessy over Middenkaderfunctionaris Bouw

Door
Redactie
Cheslain Latubessy (20) moet gemiddeld twee uur reizen om op school te komen. Ze heeft dus veel over voor de middenkaderopleiding Bouw.

Inmiddels is ze bezig met het tweede jaar en ze is vastberaden de wereld een mooiere plek te maken. Cheslain: “Ik wil gebouwen ontwerpen die perfect in de omgeving passen.”

Waar komt jouw interesse in techniek vandaan?

“Ik ben al van kleins af aan druk met tekenen. Sinds de middelbare school vooral gebouwen. Bij het vak tekenen kregen we namelijk les over bouwstijlen en dat vond ik heel interessant. Daarom wilde ik Bouwkunde gaan doen en niet het Grafisch Lyceum. Op mijn vmbo-school was er geen sector techniek, dus ik heb mijn vakkenpakket van de sector economie helemaal aangepast.”

Waar houd jij je tijdens de opleiding mee bezig?

“We werken binnen de opleiding met projecten. Het eerste project was een duurzaam huis neerzetten in de duinen. Daar kwam veel bij kijken! We moesten ons niet alleen verdiepen in duurzame materialen, maar ook rekening houden met de omgeving. Omdat het huis aan één kant helemaal in het duin verdween, moest je aan de andere kant zorgen voor veel lichtinval. Dat hebben we opgelost met isolerend glas. En nu zijn we een discotheek aan het ontwerpen. Dan ben je weer bezig met geluidsberekeningen. De buren mogen namelijk geen last krijgen van de harde muziek.”

Hoe is de sfeer binnen de opleiding?

“De sfeer is goed, zoals het hoort te zijn. Ook al ben ik een van de weinige meisjes, ik kan met iedereen praten en lachen. Ik vind het wel grappig: sommige jongens vragen mij om advies over hun vriendinnen! En de leraren zijn ook heel leuk. Vooral meneer Vording. Hij is heel gezellig maar als hij lesgeeft, luistert iedereen goed. Hij neemt allerlei materialen mee naar school en gebruikt voorbeelden die je makkelijk onthoudt. Op die manier begrijp ik goed wat hij vertelt.”

Waarom raad jij deze opleiding aan?

“Je kan met deze opleiding zo veel kanten op, wel tien volgens mij. Of je nu aannemer wil worden, materialenverkoper, calculator of ontwerper, het kan allemaal. De lessen zijn ook heel verschillend. Je krijgt wiskunde om berekeningen te maken en geschiedenis om bouwstijlen te leren kennen. De ene keer zit je te tekenen en de andere keer loop je mee op een bouwplaats. Het is dus zeker niet saai. Als je erover denkt om deze opleiding te doen, kom dan eens een dagje kijken!”

Hoe zie je jouw toekomst in de techniek?

“Ik ben heel erg gemotiveerd en ik wil hierna zeker nog een hbo-opleiding doen. Daarna wil ik graag werken als ontwerper bij een tekenbureau. Het lijkt me heel leuk om gebouwen te ontwerpen die bij de omgeving horen. Dus geen flatgebouw naast een chique wijk en geen supermodern huis in een ouderwets dorp. Ik vind het goed om na te denken over wat echt past en daar iets heel moois van te maken.”

Ben jij geïnspireerd geraakt door de ervaringen van Cheslain? Kijk dan ook eens naar de volgende opleidingen in de wereld van Bouwen & Wonen: Middenkaderfunctionaris bouw of Middenkaderfunctionaris infra. Voor andere opleidingen op niveau 4 kun je verder kijken in één van de andere branches.