Yves du Bois is oud-student mobiliteit

Door
Redactie
Yves du Bois (26) begon op het vmbo in de richting autotechniek. Op het mbo stroomde hij door van niveau 2 tot en met 4 en inmiddels doet Yves een hbo-opleiding.

Hij vertelt: “Het liefst ga ik later ondernemen, lekker mijn eigen pad kiezen. Een autobedrijf overnemen of er zelf eentje beginnen … dat is wat ik wil!”

Welke studie doe jij?

“Ik zit in het derde jaar van de hbo-opleiding Small Business & Retail Management. Daar leer ik hoe ik een eigen bedrijf kan starten of filiaalmanager kan worden. Het maakt voor deze opleiding niet uit of je tandenborstels wilt verkopen of auto’s, maar ik neem mijn ervaring in de techniek natuurlijk mee.”

Wat betekent techniek voor jou?

“Mijn vader had vroeger een bedrijf in sierbestrating. Als mensen tegels bij hem kochten, was het daarna klaar. Dat vond ik altijd zo jammer! In de techniek gaat het door. Als je een machine hebt verkocht, moet je die bijvoorbeeld ook onderhouden. Dat spreekt me aan: in de techniek is er altijd wat te doen.”

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?

“Ik heb de mbo-opleiding Autotechnicus gedaan, van niveau twee tot en met vier. De eerste drie jaar had ik een bijbaan bij een autodealer. De laatste anderhalf jaar op het mbo deed ik in deeltijd. Toen heb ik naast mijn opleiding met een raceteam door Europa gereisd. Dat was echt een droom! Maar ik was nog niet klaar met leren en ik wil later graag mijn eigen bedrijf. Daarom doe ik nu dus een hbo-opleiding.”

Je bent goed bekend met de wereld van techniek. Wat is dat voor wereld?

“De wereld van techniek is een wereld die altijd verandert. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld belangrijk om zuinig te zijn met grondstoffen. Je ziet dan ineens allemaal technische oplossingen om zo veel mogelijk te besparen. Echt mooi: in de techniek wordt voortdurend gezocht naar hoe dingen beter kunnen. Als je in de wereld van techniek wilt werken, moet je dus wel een beetje van vernieuwing houden.”

Raad jij jongeren aan te kiezen voor techniek?

“Oh ja, absoluut. Er zijn zo veel leuke kanten aan techniek! Het mooiste vind ik dat je bezig bent met problemen oplossen. Als iemands auto kapot is, kan ik hem of haar écht helpen. Dankzij de techniek. En je krijgt een heel praktische kijk als je een technische opleiding volgt. Waar anderen misschien wel zeven stappen nodig hebben om iets te begrijpen, snap jij al vrij snel wat er moet gebeuren.”

Wie is jouw voorbeeld in de techniek?

“Eerlijk gezegd, heb ik niet echt een voorbeeld. Weet je wat ik denk? Dat je het best je eigen held in de techniek kunt zijn. Het is toch geweldig als jij iets kunt repareren terwijl anderen het al hadden opgegeven? Na zo’n klus is het heerlijk genieten, lekker met een biertje in je hand. Dan denk je: ik heb het toch maar mooi geflikt!”

Ben jij geïnspireerd geraakt door de ervaringen van Yves? Kijk dan ook eens naar de volgende opleidingen in de wereld van Mobiliteit: Technisch specialist personenauto’s of Technisch specialist bedrijfsauto’s. Voor andere opleidingen op niveau 4 kun je verder kijken in één van de andere branches.